Tuesday, September 11, 2012

the process - mi casa part 5


my latest home sweet home...bulan februari 2012 baru dapat CF segala and dapat 'check in' ke rumah sendiri. my liability..not yet an asset, dah abes bayar baru boleh jadi asset.


22 november 2011. proses memilih cat dan mengecat.

before...vanilla plain.


in progress, kuli = adek beradek ;-)


one side soft blue, another side hard blue. tapi lepas siap nampak macam takde kontra. hampeh betol. da siap cat tapi mase ni belum pindah lagi. minor renovation perlu buat. kalau tak, lepas letak furniture lagi susah nak renovate dan cat segala.

mom's fav = THE KITCHEN.


memang..dapur rumah sekarang tersangatlah amat kecil. so, belakang rumah ada tanah lapang sket. simenkan and pasang awning, jadilah wet kitchen. simen tu ada pekerja indon yang kitorang tibai dari construction taman sebelah.so,dapatlah murah. tak sampai rm1000 pun..dan awning tu around rm2k.


lepas siap dapur ni baru perasan tak buat lubang untuk stove. haiya,nak tebuk lubang tu tambah lagi rm350. dapur kabinet ni around rm3k.


9 januari 2012 - proses angkut khazanah dari rumah lama ke rumah baru. 2 minggu jugak la nak arrange balik barang.

februari 2012 - baru dapat fully pindah and aku start buat payment seawal januari, rm1200 per month.


furniture rumah lama sebahagiannya tak bawa langsung. new bedroom set, MINE..haha,eksaited sebab tak pernah ada ruang sendiri. rumah lama teres 3 bilik je. decoration need a lot of money.bedroom set beli murah je. around rm2k. ingat nak beli ala-ala english style tapi mahal lorr.. so, kumpul sket-sket. mati aku nak beli sume segedebuk.

on progress - set sofa, wall of frame, table console, coffee table, wall paper, mini garden, gazebo.....

3 comments:

Nor atau Nad said...

waaa rindu!!! selamat hari raya eh!!

izfanora said...

alhamdulillah.. masuk umh baru.. mesti seronok kan..

Sandra Azwan said...

hello Nadea....cantik rumah!;-)