Saturday, May 29, 2010

kawan pun nak berkira ke?

hari ni aku bengang sangat dengan situasi begini:

bongcha : saya janji nanti akan bayar rm1000 next week.
aku : okeh. deal ye. nanti saya ciapkan keja. after that awak bayar jumlah tu.

setibanya next week,
bongcha : nah, ini bayarannya.
aku : tak cukup ni. ni rm200.
bongcha : yelah, last week kan cakap rm200.
aku : kan dah setuju jumlahnya rm1000. camne bleh jadi rm200. tak logik la keje da penat-penat tapi dapat rm200 je.
bongcha : ala, kite kan kawan. kawan-kawan nak berkira ke?
aku : la, hari tu tak cakap pun nak murah. janji tetap janji. lain la kalau hari tu saye cakap rm200.
bongcha : ................(diam)

contoh lain plak, member kepada kawan aku dah calarkan kereta dia. pastu, bile cakap pasal gantirugi, member die boleh plak bagi alasan, " ala, kawan pun nak berkira ke?". terus lepas tangan tanpa bagi sebarang gantirugi.

memang boleh tak berkira, tapi agak-agak la benda yang nak dikira tu. kalau kawan kau lanyak kereta kau sampai eksiden, pastu repair guna duit kita sendiri, ape kejadah kawan macam tu. beli guna duit, bukan guna daun. kalau setakat hutang rm2, boleh la tak berkira.

kawan memang kawan. tapi takkan kawan tu kau boleh buat macam hamba plak. takkan kawan punya pasal, kau sanggup buat apa saja benda yang tak logik. pikir-pikirkanlah ye wahai kawan. be reasonable bila nak cakap "kawan pun nak berkira ke?"

10 comments:

planet putih said...

saye setuju dn awak
kekadang tu ade mase kwn kite yg pijak kple kite balik ble kite terlampau baik ngn member..
anyway nice blog
i'd like inviting u to visit my blog
(* ^)

reen_sofee said...

lol!
susah laa kalo semua org fikir cam tuh!
huh.
jom kongsi laki!
kite kan member.
tuh pon nak berkira ke??
hahahah
ko cakap cenggini kat member ko tuh k!

reen_sofee said...
This comment has been removed by the author.
nurul nadia said...

yep betol tu planet putih..ok, i'll visit u now..
kelakar la u ree sofee..tamo r kongsi laki..ha3..

TeRRoRRiZZ said...

hurm...
tol gak...
1000 ngan 200 tu jauh bezenyer.......
tetibe teringan kisah lame......

nurul nadia said...

kisah pe tero?

nn said...

cakap kat dia balik.

"kawan pun berkira ke?"

har har. jadi never ending story nanti.

nurul nadia said...

nn : haha, trus putus kawan nnt..

emezul said...

wahaha.. nad aq terharu..
hahahha..

nad.. utm ni kan.. aq pye gaji fes pon xrse g..
bile nk gaji nih..
nk topup pon xmampu..
sedih sangat..

de job kosong part time x?? hehe

nurul nadia said...

ade..jadi model bikini aku..mau?