Thursday, March 25, 2010

“Mak, Jambojap”




Ini emak dan arie.
Waktu tengahari, arie anak jiran sebelah yang mak aku jaga ni berlari terkedek-kedek ke rumah aku yang jaraknya sepelaung je..sambil melaung-laung ‘ mak..jambojap’..
Mak aku terpinga-pinga sambil terserlah kecumelan beliau. ‘Ape arie?’
Ari dengan konfiden giler cakap ‘jambojaaaap’.
Pelik mak aku. Selalunye mak la yang paling paham ape yang arie cakap.
Ok, cube arie cakap satu-satu..
‘jambojap’..ari tamo mengalah. Ces, aku tampar kang budak nih! Hehe, aku yang cakap. Mak takkan pukul budak kecik nih.
Lembut mak pujuk. Mak tak paham la. Arie nak cakap ape?
‘jam… abau… jap’..bersungguh giler dia terangkan kat mak.
‘OOOoooo, pinjam suratkabar kejap’..baru mak aku paham.
Haha..arie suka buat satu ayat jadi satu perkataan. Dulu kecik-kecik tak pandai cakap lagi paham da. Sekarang lagi bikin pening. Lagi-lagi bibik ni:

(aku baru lepas mandikan arie. Ni dah lame time die kecik lagi.tak pandai lagi datang rumah nak mintak pinjam suratkabar)
 zulfikri asri..
(arie jambojap)


p/s : dah abes pinjam suratkabar, arie datang pulangkan ‘ maceh ea..’
p/p/s : arie da dapat adik baru..baby gurl. Ummi alisya. Uih, ramai betol budak nama alisya nih. Bertambah la budak jagaan mak. Klo bukak nursery nih, kaya mak aku. Bleh mintak lense sebijik dua.hehe..
 

3 comments:

Mr. Shcomey™ said...

time "jam abau jap" tu pon aku taley paham lagi. hebat ar mak kau..hehe ;)

nurul nadia said...

janganka ko..aku yang bertahun jage budak nih pon x paham jugak..mak aku yg explain kat aku..

Mr. Shcomey™ said...

yeke? dah-syat abes ayat budak tu..