Thursday, March 25, 2010

Trend budak sekolah menengah zaman dulu dan sekarang

Dulu bila abes exam, mesti ade beberapa hari lagi kena pergi sekolah. Waktu tu aku duk main game bodo-bodo macam dam aji, chess, saidina, baca novel. Tapi paling obvious baca novel and majalah ar.
Tak pun duk bercerita berumpat berkeji bagai menikam kawan di belakang. Mase tu ade la beberapa kawan aku yang ada henpon. Itu pun boleh dibilang dengan sebelah jari kaki.
Member-member aku pulak suka merayau-rayau usha kerani lelaki hensem kat pejabat sekolah yang paling hot mase tu sebab aku dulu sekolah perempuan. Cikgu lelaki pun ramai al-ustaz. Tapi aku tak ikut diorang ok. Aku baik. Haha..duduk sorang-sorang kat penjuru kelas, desk paling belakang sambil sketching and mencipta kad yang paling kretif guna kertas kaler-kaler hasil dari curik kat board belakang kelas.. Ok, itu zaman aku time 2000-2004.

Zaman sekarang pulak, kalau abes exam tapi still kena pergi sekolah, diorang main facebook, game online.. sipa bawak LAPTOP pegi sekolah dowh. Tak main baca-baca novel nih.
Henpon jangan cakap ar. Setiap sorang memang at least ada 1. Tapi ramai yang biasanya ade lebih dari 1.
Aku dulu time masuk matrikulasi, baru dapat henpon sebijik. Itu pun yang bleh call and sms je. Takde macam bebudak sekarang henpon boleh tangkap gambar, mms, 3g, blogging…
Haish, mewah betol budak-budak zaman sekarang nih..aku dapat taw ni pun sebab su datang bilik aku. Cerita pasal adek dia mintak laptop sebab kawan-kawan kat sekolah sumer ade laptop. Dah tu, laptop satu hal. Ade pulak online pakai celcom broadband. Duit lagi…ish…tak mampu eden..
Lagi satu DSLR camera. Dulu aku tak pernah merasa pun beli kamera filem. Nak pakai, pinjam dari kawan abah. Giler tak mampu dowh time tu.
Sekarang, budak-budak lepak kat mall pun dah pakai DSLR. Main boling, makan-makan, tengok wayang, jalan-jalan….hebat giler kecik-kecik dah beli DSLR. Dulu photographer je pakai. Sekarang, semua orang dah pakai.

Ok, semua orang dah mampu. Taraf hidup dah tak macam dulu.

p/s : ni last entry..aku nak bentang projek akhir tahun akhir. dah setel sumer, baru aku update blog. jangan rindu-rindu..haha..ade ke orang bace entry-entry mengarut aku nih. xpe, apex macho mesti bace hari-hari.
p/s : bai. t ade mase aku upload photoshoot-photoshoot bajet.

14 comments:

emezul said...

besela..akn dtg tah cmnela kan.. time ank2 kite ti.. seram klo dipikirknnye.. haha

Mr. Shcomey™ said...

dulu time abes pmr, cikgu kaunseling bawak melawat tah mana2 tah. n plg canggih time tu pon tengok vcd cerita ju on dalam bilik gelap..hehe

nurul nadia said...

uih, canggih tu..cikgu aku x penah bawak tgk vcd pon..klo ade pon tengok dokumentari macamana cheetah menangkap mangsanya..haha..

h a n i e said...

dh x mcm dulu..
otak pun x cargas mcm zmn dulu
sb terlalu bergantung dgn teknologi..

Mr. Shcomey™ said...

ishk..kalau vcd dokumentari, budak2 amek pastu patahkan je. tak style langsung cerita.. hehe

time tu ju on tu memang tengah up. dengan aku sekali menjerit.hehe

akulah superman said...

alaaa.. budak2 zaman skrg mmg la x same ngan kite dlu2... secanggigh2 mne pom diorang still x dpt rase ape yg kite rase dlu....

nurul nadia said...

iyolah encik superman..nanti anak-anak kite camno la nanti..heh..
*bukan anak kita berdua taw..haha..anak kita masing-masing...

PHIRDOTE said...

i ws here ")

pico-pico said...

NAD AK SJ NK TESTING EMAIL BARU......HEHE

nurul nadia said...

buat la blog...bleh aku jadi follower setia ko...hehe..

phirdote : hello..i wuz ere too.;-)

mizzura said...

dulu tulis diary..skang tulis blog..

nurul nadia said...

ha a..kalo masukkan sekali dalam entry ni best gak..

ururules said...

haa.. setujunye... aaa.. still x mampu nak beli DSLR.. SLR pun x mampu..

nn said...

dah masuk uni baru ada laptop -_-