Saturday, April 3, 2010

9 jenis anak setan..


nak taw tak, syaitan2 kurang ajar ini mengganggu hidup harian yang mungkin selama ini kita tidak sedar hasutan mereka. ni dari email aku. saje nak share dengan korang...

Menurut Umar al-Khattab r. a berkata, terdapat 9 jenis anak syaitan :

1) Zalituun - Duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat. Menggoda supaya manusia berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak perlu.

2) Wathiin - Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap Allah. 

3) A'awan - Menghasut sultan/raja/pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Seronok dengan kedudukan/kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.

4)  Haffaf - Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang yang berada di tempat-tempat maksiat (cth : disko, kelab mlm & tempat yang  da minuman keras).

5) Murrah - Merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yg sukakan muzik sehingga  upa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamour etc. 

6)  Masuud - Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja penyakit yg mula dari kata-kata mulut.

7) Daasim (BERILAH SALAM SEBELUM MASUK KE RUMAH...) Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumahtangga suami isteri bercerai-berai, suami bertindak ganas, memukul isteri, isteri hilang pertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai bentuk  kemusnahan rumah tangga lagi). 

8) Walahaan - Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat kita yg lain.

9) Lakhuus - Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api/matahari.

tapi ade lagi jenis-jenis setan yang takde dalam senarai ni..yang lagi dasyat plak tu..
^


10)
Isetan.
Sebuah pasaraya yg terkemuka di seluruh duniawi. Terdapat di sekitar
Lembah Klang, Singapore, Beijing &.....
Kebaikan    :     Memberi potongan harga pada Karnival jualan.
Keburukan   :     Melalaikan manusia bershopping sehingga lupa waktu
                        
sembahyang dan lupe yg lakinya dah tunggu  kat kereta.
Pesanan     :     Shopping tu agak2 sikit, jangan sampai berlebih2an pulak.
                      
Membazir itulah sebenarnya amalan Syaitan.

11) Hindusetan
Nie mereka2 yg menonton criter hindustan, sampai masuk waktu sembahyang, masih menyonggol depan tv.....kapala keluar tanduk, taksedar.......jadi lah hindusetan !!!

12) Santan
Yang ini aje nampaknya.... berguna sedikit untuk masak kari dan masak
lemak.Ha..tapi tak tau..banyak santan ni naik ar kolesterol pastu dpt
penyakit kronik seperti darah tinggi dan sakit jantung...hmmm..




tapi aku rase aku suke yang nombor 10 tu..
 

3 comments:

emezul said...

hahaha..aku suke ni nad.. haha..
wah,,mimi komen kat entry aq dol..haha jgn jeles..hehe

zairie said...

wah... yang 3 xder la senarai tue mmg hebat mak bapak die bg nama.. hehe

nurul nadia said...

haha...mak bapak yang 3 tu setan modern..