Monday, April 5, 2010

Duit belanja Sekolah.

Last month, aku jadi assistant eme iaitu BFF aku pegi mengajar autocad kat skool..rindu plak environment skool dengan member-member dengan uniform sekolah..sementara nak tunggu time tu, kitorang lepak kat kantin skool..jumpa la budak-budak sekolah form 4..macam sedap je diorang makan..nasi goreng dengan ayam goreng..aku usha la budak-budak ni ala-ala cikgu skema baik..

aku : dek, makanan kat kantin ni murah tak?
budak skool : boleh la..sepinggan ni RM3.50. campur air milo singgit.
aku : Oooo..(aik, dah macam budak U plak makan sampai RM4.50..giler banyak duit blanje sekolah budak-budak nih)
budak skool : akak nak makan ke? nak saya orderkan..
aku : eh, tak payah..hehe, dah kenyang. (giler kau..aku makan kat U ni pon baru 4 ringgit sekali makan. time kaseh je la)
budak skool : akak, kejap ea..kitorang makan dulu. kelas start kul 3 kan..
aku : eh tak pe..still got time..hmm, korang bawak duit belanja satu hari brape ringgit?
budak skool : satu hari RM5 -10..kalau ada extra class, RM15.
aku : Ooo..(melopong je aku dengar belanje sekolah budak-budak nih)


teringat mase darjah 1, mak bagi duit belanje 50 sen. dapat mee dengan air sirap lagi.
darjah 4, dapat singgit..
darjah 6 sampai form 5, dapat 2 ringgit. 2 ringgit tu pun still bleh menabung.
dah masuk U ni, pandai-pandai la manage duit PTPTN tuk makan, minyak, potostat, buku..

(mendelah budak sekolah jepun ni buat. tapi, creative gile kalau buat photoshoot cam nih)

p/s : anak aku sok, brape ringgit la kene bagi kang...rm30? rm50?

3 comments:

emezul said...

haha.. xyah bagi dit je la.. bawakkan bekal je kan bagus.. jimt pon jimat..hehe

TeRRoRRiZZ said...

kaye gile budak zaman sekarang!!!!!!!!!!!
aku dolu bawak bekal jer.
jimat!!!!!!!!!!!!

Mr. Shcomey™ said...

pakai kad kredit je.. time tu kat skola rendah pon da ada MLM. haha