Monday, September 20, 2010

blog response to Ariana : shitty ramblings | DSLR

this morning, when i read this, aku terfikir. ini bukan entry menghentam ya.

BENAR. membawa DSLR kemana-mana bukan satu perkara yang mudah. selain daripada jisim yang berat dan tidak berapa praktikal untuk dibawa berlari, kenyataan dari orang-orang sekeliling juga kena tahan telinga.

aku juga pernah di hambat dengan pandangan paiseh di shopping kompleks. mungkin dia nak cakap " ala, pakai kit lense je (lense asas) " atau mungkin juga diorang nak curi atau mungkin nak kata " poyo je bawak dslr ni". MUNGKIN sahaja. tapi, ahh lantaklah.

bagi aku, aku bukan la seorang yang terlalu obses dengan DSLR, tapi aku seorang yang terlalu obses dengan pembaikan. pembaikan dan pemulihan terhadap hasil kerja aku. aku juga mahu hasil gambar aku hebat seperti BAKRI. untuk ke arah itu, aku perlu masa untuk praktis dan improve. aku tak kesah kalau orang nak kata apa sebab bila aku tangkap gambar, aku happy. tak kesahlah guna DSLR atau henpon ATAU COMPACT CAMERA.

tiada yang pelik apabila melihat orang membawa dslr kemana-mana sebab setiap mereka ada reason yang tersendiri. semalam pergi jusco pon ramai giler bawa dslr. shoot gambar anak, gelfren, members..


"now almost everyone can afford it. It's not something to be proud of"


BENAR hampir semua orang mampu memiliki DSLR sekarang ni tapi not everybody have passion in Photography. tapi ada segelintir golongan yang berupaya memiliki dslr hanya untuk menunjukkan status diri tapi gambar macam hampeh. ada dslr tak semestinya gambar cantek.

untuk golongan yang ingin menunjuk-nunjuk itu, tolonglah jangan obses. aku banyak jumpa orang-orang macam ni kat FB. terutama yang still sekolah and baru habes sekolah.


Pee/ass : jangan tanya aku sape.

29 comments:

hentakbelipat said...

yelah2...hahaha aku pnham bapak aku pnye je..tp gmba x cantik mne lah..sekadar bgamba je kn

misshanna said...

agree with u akk . student sbaye hana n yg junior tu pown terlalu gilekan dslr ni . kita pegang dslr bukan untuk menunjuk tapi kita ade sebab kita yg tersendiri . lantak pi la org nak cakap ape kn . cehh cakap mcm dah ade dslr . hehe

::FAIZ FARISH:: said...

i like dslr....

nurul nadea said...

hazwan, ini untuk yg show off x tentu pasal..bapak ko xpe..exception..hehe..alolo jgn la marah ya..

nurul nadea said...

misshana, jangan jadi gile sampai sewel sudah ok..cheers..kemera kompak pon cantek bila shoot=)

nurul nadea said...

faiz farish, i like all kind of kemera..kemera pakai buang pon besh =)

Encik Tikus said...

aku tak tahu nak beli lomo ke dslr. mane lagi best ek ?

misshanna said...

yup kak nadea ! betol2 . tak semestinya dslr je cantikkan . =D

h a n i e said...
This comment has been removed by the author.
h a n i e said...

bukan soal camera utk dptkn shoot yg cantik..camera mahai2 tapi teknik ke laut pun...hamjad jgk dia punya result..haha


btw..aku suka lomo..rasa lebih unik.. hehehe

nurul nadea said...

tikus, ko bli je dslr..gambar tu bleh edit jadi macam gambar lomo..tapi klo shoot guna lomo, ko x bleh edit jadi macam shoot guna dslr..ada trik di situ..tapi sukati ko lah..serius lomographer wannabe ke..

nurul nadea said...

hanie, betol..teknik is the most important thing..

aku jugak suka sama lomo=)

nurul nadea said...

misshana, kadang-kadang gambar dari kemera henpon itu lebih menarik..ala, jangan panggil aku kakak weh..aku kau je..hehehe..mesra alam sket..huhu..

misshanna said...

hahah . okok . baru rock kan ! LOL

nur hidayah isa said...

yep setuju...tak smstinya org ada dslr kena gmba cntik2...blaja sikit demi sikit lama2 cantik la jugak kan..sy suke bwk dslr ke mana2...hehee

misshanna said...

heyhey . kenapa bila nak msok blog kau ade malware alert ????

illmie rozlan said...

setuju dgn ayat "BENAR hampir semua orang mampu memiliki DSLR sekarang ni tapi not everybody have passion in Photography"...

skrg ramai org pakai dslr tp bler tgk settings diorang pakai auto...

nurul nadea said...

miss hana, aku check..nga pasang spyware tuk malware alert..

nurul nadea said...

nur hidayah, always remember that..x semestinya ada dslr, gmbr akan cantek..huhuhu..berulang kali da isu pasal ni kan..

nurul nadea said...

ilmie rozlan, same arr..diorang just suke2 kot..xde niat nak mengkreatifkan gmbr..tapi better pakai compact klo cmtu..aku pon nak beli compact 1..dslr berat nak bawak klo just suke2 amek gmbr gi open house ke hape kan=)

Ari said...

To those who still on learning purpose, is acceptable.

But those who just showing off?
Meaningless.

Thanks for having a ride on my train of thought! :)

Carl Samsudin said...

Salam.

yup. zaman sekarang ini semua orang mampu memiliki DSRL. if tak dari duit sndiri, dari duit mak ayah. tapi bila fikir balik kenapa kita nak ada DSLR? sebab kawan kita ada? kita pon nak ada? then bila kawan kita dah jual kita nak jual jugak? bukan macam tu kan. bende ini kena datang dari hati. kene confirmkan kita betol2 minat baru beli. then bila dah ada dslr, jangan stop mengambil gambar. sebab bila dah stop nnt minat tu akan menjadi hangat-hangat tahi ayam. yang paling penting 'men behinde the camera'. tak kesah la pakai kamera apa pon. if korang ada bakat tak kemana.

kes bawak dslr kemana-mana tu aku tak nafikan dulu aku pon macam tu. excited bila dah ada dslr. kadang2 bukan apa. takot nak tinggalkan dalam kereta or bilik. sbb takot kene curik.

yang paling penting MINAT.

art is subjectif. so jangan takut nak pubishkan art work anda. thanks.

illmie rozlan said...

yes, betul tu en. Carl Samsuddin..

in my opinion, dslr cuma patut dibeli bila ada minat sbb cost dier agak mahal..

cmne nk tau ada minat? bler kiter sentiasa try utk baiki gmbr kiter..
1)usha gmbr professional and try utk emulate gmbr tu
2)tgk gmbr lama kiter and cari kesalahn
3)jgn gune setting auto sbb nnti skill kiter takkan improve...

then again, kpd mereka yg kaya yg beli dslr tanpa minat.. suka hati la..duit korang..tp aku syorkan beli compact la.. skrg compact pun da ada 10++ megapixel

nurul nadea said...

carl, strongly agree..minat.

tapi kes bwk dslr kemana2 sbb takut hilang dr letak kat dlm kete, itu memang patot sbb member aku kete kena pecah tingkap, dslr kena hangkut.

nak improve and experience, mmg la kena bwk dslr tu kemana2..

nurul nadea said...

illmie, kompak kemera yang aku penah guna, samsung with 14.9 megapixel. hasil memang superb with or without flash. yang itu memang kena kalo orang yang suke bergambar tanpa tujuan mendalam tentang fotografi.=)

nurul nadea said...

ariana, =)..

Liyana Lunia. said...

i memang pelik org yang snggup bawa dslr kehulur kehilir. bukan pelik sesajo, tapi rasa kagum banget fuh dslr bukan ringan kot. lagi kalau lense dia panjang berjela fuh . btw pengalaman i jadi jurukamera abang i, baik x beli dr beli. whaha btw i sgt suka berphotography. and sbb tu i suka blog nadeaa :DDD

kalau u rajin, view laaa my raya photos dkt friendpages, i br berjinak jinak nak belaja btw abg i guna canon eos 40d :DD

iamfareezyusoff said...

agree. kalau tak selalu praktik, macamana nak improve

rosesrosz said...

hi hi!bru je ptama kali singgah kat sni! suke tgk pic2 kamu..nice.

ttg dslr, sy ade sbiji. suka bgambar n amik gmbr tp tak bseni lgsg..so dgn adanye blog kamu ni, bleh la sy blajar sikit2..

:-)