Thursday, September 30, 2010

hakikatnya aku cemburu

aku cemburu bila seseorang itu sangat berada bila dia nak dslr, teros pergi beli complete set dengan extra accesories, ..

tak pandai shoot, ambil kelas yang berharga ribu riban dalam 1 hari dah buleh dapat ilmu.

tak pandai edit, ambil kelas ribu riban jugak dan pandai dalam masa sehari.

nak apa semua dapat.

nak tips teknik fotografi, bayar profesional photographer ajar dan dalam sekelip mata dah buleh pandai.

nak studio, borong je teros full set dari kedai.

tak payah tunggu masa berbulan bertahun untuk pandai dalam bidang fotografi ni.

beruntung gila kan.

aku sebagai seseorang yang tak berapa mampu, hanya melihat celah-celah peluang yang itupon jika ada untuk menempatkan diri dalam bidang ni. bila la aku akan layak untuk menjadi seseorang yang berkualiti antara pemilik-pemilik dslr..


Hakikatnya aku cemburu.     sangat.


takpelah, merangkak-rangkak lama-lama akan bertatih dan seterusnya berlari laju.


pee/ass : aku takkan berhenti shoot and learning process.

18 comments:

Anonymous said...

berenti je lah jd fotograper...

Maria Elena (Zarul) said...

sesungguhnya, aku pun cemburu.
nak dslr pun tak mampu, nak talent in photography lagi tak mampu.

hanya mampu mengagumi hasil photography orang2 hebat.

=)

keep doing what you enjoy doing. your passion and your hard work are all that makes you credible for your art.

Encik Tikus said...

aiseh~ gua xd DSLR lagi laa kesian.

Black_roses92 said...

memang la jeles kalau kita payah nak dapat sesuatu tengok orang lain dapat dengan senangnya.. siapa tak jeles?? saya jeles gak sebab sampai sekarang SLR pun tak dapat g..huhu..sedihnya..

Lizzie Yasmin said...

tak pe belajar pelan - pelan dari pengalaman lg byk ilmu nya....

hye..anonymous.. tak baik dengki tau...

cEro said...

salurkan cemburu ko ke tmpat yg bagus...
buktikan usaha lebih manis dgn masa..

Nama Saya Hanee :-) said...

Hanee masa memula into photography, it was 8 yrs ago. I'm using my Canon SLR Eos 88 and Canon DSLR Eos 350D. Until now I'm still using my 350D..lapuk kan? tapi gamba-gamba yang Nadea tgk kat website Hanee tu jugakla yang dapat dijual di magazine overseas. Mcm Sue Anna Joe, kalau tak silap self-potrait dia semua pakai Sony (prosumer) and DSLR 350D gak...and gamba-gamba dier jugak dpt dijual peringkat international. Yang Hanee nak bgtau, its not about the equipment ke camera ke apa ke...tp the person behind the camera itself. Atas kehendak diri sendiri nak naik sampai peringkat mana. Kalau Nadea pilih hanya untuk peringkat amature, itulah peringkat Nadea.. kalau Nadea pilih peringkat makin atas, Nadea akan naik sikit demi sikit. Mcm hubby Hanee bukannya ada sijil, diploma atau degree tp minat yang menyebabkan dier join local press and one fine day he was spotted by Reuters untuk menjadi main photographer. Later on, Bazuki pon join dier dan Bazuki juga tak mempunyai any photography background... semuanya atas dasar minat. So, Nadea kene fikir jauh dan insyallah dengan izin Allah SWT ditambah keyakinan dan minat... Nadea boleh pergi jauh. Jgn kerana kekurangan duit, equipment dan knowledge Nadea putus asa. Tak semestinya photographer yang ada latest camera dan fully equipt ambil gambar cantik...seryes byk giler poser sekarang. Kekadang yg camera cabuk lagi byk gambar cantik. Bile kita jumpe client, client tak tanye camera apa kita pakai atau equipment apa kita guna..dorang hanya nak 'GAMBA CANTIK'... so, itu keje kita sebagai photographer. There's plenty of classes yg masih ada harga yang reasonable, cume kene hati-hati... tgkla background tenaga pengajar dulu supaya tak termasuk dalam class yang mana tenaga pengajar pon tak mendalami photography dgn betul.

so, keep it up gurl!! wish u all the best..:-D

Nama Saya Hanee :-) said...
This comment has been removed by the author.
Nama Saya Hanee :-) said...

i can recommend my hubby's workshop untuk basic, intermediate and advanced classes. .even for sport workshop pon we all ada buat. Tp sport ni challenging and susah and panas!! :-D if u do interested, u can personal msg me at facebook.. add hanee at haneefaze@gmail.com k.. ;-D

H A N S said...

xper nadea..mula dari bwh..sy sokong anda!! chaiyok3!!

Kap said...

paling kau jangan layan ialah manusia yang komen macam paling atas tu.

peace.

mira ellyna said...

aku benci anon. mereka penakot.

bobiedanbad said...

xpa sabar, saya pun mcm awak juga, selagi kita hidup kita terus belajar..cayok2..

nurul nadea said...

take note, be the PERSON behind the camera ya guys..

never stop learning kawan2..

nurul nadea said...

anon, ak nak sangat baca komen ko panjang lg..buat semangat.

encik big said...

cemburu tu kadang2 bagus.. buatkan kita lagi semangat nak usaha utk dpt yg terbaik.. bg aku.. peralatan yang riban2 lemon pn belum menjamin kualiti photo.. tak guna beli mahal2 kalu kualiti lebih kurang aje.. keep it up!! yg penting hasil itu superb! hehe.. nnt dah mampu upgrade la sikit2.. itu pun jika perlu.. ^o^

EncikBig - MURAH & BERKUALITI itu lebih baguss... :D

Eman said...

cik nad daa convo! patot senyap jek cik nad. meriah laa. tahniah! tahniah! tahniah!

;DD

fatin :)) said...

saya lagi lahh tersangat cemburu . dslr pon tarak . knowledge in photography pon hampeh . hoping nak beli , tapi duit pon tak cukup . maklumlah , masih belajar . buat masa ni hanya mampu berasa teruja dengan hasil karya orang lain