Thursday, September 2, 2010

lace headband, cardigan & backdrop setting | DIY


3 IN 1 Do It Yourself. lace headband, cardigan and backdrop setting. HAHAHA..gedik kan. wekk ;-p


1) lace headband.


bahan - bahan macam biasa bahan recycle yang aku nak buang tapi tak jadi. heh~ jadi jangan imagine bilik aku macam tempat pembuangan sampah. ada tong sampah recycle kain perca je ok.

kain renda dan reben panjang sejengkal.


buat beberapa lubang kat kain renda tu, jalin masukkan reben kedalam setiap lubang dengan berselang seli. siap ~


2) cardigan from T-shirt


t-shirt ni aku pakai masa rubic cube make over DIY. baju ni da tak pakai pun since dah kecik. hoho, tamo cakap da gemok.


first thing. kena terbalikkan baju T ni. then, mark garisan untuk dipotong nanti.


gunting. SIAP ~ tapi kalau nak letak butang ke zip ke kerongsang ke hape kan, letak la. tapi aku punya tak payh sebab kain dia jenis yang bila potong tak jadi rambu ramba bila tak dijahit.


3) backdrop setting DIY.

bahan-bahan = dinding (rumah kayu pon buleh) , aluminium foil, lampu meja, selotep, gunting.

actually setting ni bukan sahaja untuk pengguna DSLR tapi kamera henpon dan kompak pon buleh. macam gambar first yang kat atas sekali tu, lampu meja ni aku letak kat belakang badan aku. yang DIY ke -3 ni more to photography tips.


lampu meja kat belakang badan.


hasilnya :




dan apabila lampu meja diletakkan dihadapan, terus jadi macam ini :

hasil :

terus gambar dikecilkan sebab nanti nampak mekap bercapuk. jadi bila lampu diletakkan di hadapan subjek, terus fail. gagal ! bape banyak terus da..TAK CANTEK WEYH LETAK LAMPU KAT DEPAN MUKA. NAMPAK MUKA BERCAPUK MACAM MEKAP OPERA. bahaha..


jadi, aku lagi prefer setting lampu di belakang subjek dan bukan dihadapan.sebab bila lampu kat belakang subjek, figure badan akan nampak bercahaya. dan muka tu diberikan sedikit feel in dari lampu kalimantang bilik. paham tak? maksud feel in tu adalah pemberian cahaya pada subjek supaya menyamai dengan cahaya yang ada dibelakang subjek. dua-dua side dapat cahaya.

tak paham boleh tanya di kaunter komen dibawah. paham? heh~


pee/ass : nak buat kuih raya, nak jahit manik kat baju raya sendiri, emak, opah, sedara,cucu, onang2, piut.

13 comments:

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

u memang kreatif la..

::FAIZ FARISH:: said...

wah kamu sangat kretif

Wan Asmadi said...

jimat kos :)

zalizalu said...

wah2.. ada tutorial cni... best2.. bole try nie

Azura Ani Salaim said...

waaaaaaaaaaa, kreatif ooooo!

amie said...

nice.. :)

cEro said...

woohoo...
sgt menarik...

Nour Eyza said...

awak sangat kreatif..
hehehehe..
suka la gun brg2 terbuang ni..
*kedekut sy ni*
hahahaha..
tapi nampak shantekkkk.. =)

AL Patu said...

itu memang style haha

Kap said...

cool.
especially muncung senget itu ;)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

seriously, u r so creative babe!!! nk try buat jugak..ngee^__^

naz said...

niceee infoo babe. dulu i pernah buat tapi dinding newspaper haha

nurul nadea said...

kreatif itu terlalu subjektif..anyway, thanx 4 droppin' comment here..arigatohozaimasita =)