Friday, November 26, 2010

wedding photography : sharing my senior's advice.

sharing some story that had been told / adviced by my senior.

when u shoot wedding photograph, the most important thing is back up. tak kiralah back up dari segi back up photographer, back up camera, back up battery, back up memory card and back up data. shooting wedding adalah amanah pengantin. jadi back up itu umpama nyawa.

dulu, senior aku cerita apa yang dia buat lepas shoot wedding. sejurus selepas shoot, gambar transfer dalam laptop. lepas tu burn 2 copy. satu cd post ke rumah kita dan satu lagi dalam simpanan kita. sebab apa kena pos? sebab bayangkan kalau tetiba memory card kita hilang, kemera kena ragut, laptop kena rompak or the worst kereta kita yang ada pic pengantin tu eksiden lepas tu terbakar. mana back up? haa, kan selamat yang dah di pos tadi. kalau pic pengantin tu hilang, memang bunuh diri la rasanya perasaan photographer tu. pic pengantin tu ibarat nyawa dan amanah yang dah pengantin tu beri pada kita. kawen2 ni bukan buleh ulang-ulang moment nye.

lagi cara selamat, email la..itu kalau ko ada internet sebelom apa-apa hal terjadi.

hmm, paham tak kenapa pakej photography ni mahal-mahal? nak menghadapi rintangan dari segi jiwa dan raga ni bukan perkara mudah. banyak aspek kena ambil kira. dari segi emergency, kalau tetiba speedlight tak blast, kena cepat-cepat adjust setting kemera. stamina kena jaga pegang kemera berat-berat. kena tangkas tukar lense, tukar bateri. kalau kau nak tergelincir masok dalam swimming pool pon, perkara first selamatkan gambar-gambar dalam kamera tuh. memang la macam tak sempat tapi campaklah kamera tu dulu dari termasuk dalam air. contohnya lah..

itu jelah kot yang senior aku sampaikan. (yang mana aku ingat je)

ini job wedding yang paling 1st aku handle without all the back up and without being paid. servis percuma untuk testing2..keh keh..mase ni bodoh-bodoh lagi nak letak harga segala. ni member aku je pon.


kalau rasa tak mampu dari segi mental dan availability, tak payah gatal-gatal nak jadi wedding photographer. aku sebenarnya nak stop ambil wedds photo sebab tak berapa nak available dari segi masa dan profession. profession aku tu masa depan aku. ambil gambar tu minat sampingan je. jadi daripada aku rasa aku akan mungkir janji dengan customer, better i stop shoot wedds. stop daripada di hired. but this coming disember still ade beberapa wedds.

lagi satu aku kena ambil kelas photog sebab sekarang nih wedding photography punya trend dah berubah-ubah. trend wedds photo aku still macam kampong-kampong lagi. takde apa pon yang buleh aku banggakan dengan hasil photo aku.

tapi, i never stop shoot perkara yang merapek-rapek main-main nih ^_^

my lil bro =)

p/s : lurve shoot my sibling ^_^

7 comments:

hm pictures.. said...

setuju2... :D

twinkle twinkle said...

berisiko jugak ye,,ingat senang je keje ni

qilamahadi said...

ehh
mua adiknya sama la muka mcm kakak nya

::FAIZ FARISH:: said...

adik ko ngan ko muka sepesen....

cEro said...

sebnanye, semua mende kena back up..
even blogging pon..
template backup, post backup..
maklumlaa, tak semua org baik..
ade yg busuk hati tanam virus ke, hack blog ke, at least still leh survive, kan??

nurul nadea said...

cero, yup..everything needs backup sebenarnya..

Raisya Raof said...

fotostat gila muka korang wehhhh -__-"