Wednesday, December 22, 2010

kesalahan fotografi yang paling besar

1. out of focus / blur


2. under exposure / over


3. gegar


4. white balance tak kena


5. color space pelik


6. komposisi



ok, itu kesalahan kecil je..buleh adjust dengan editing. tapi kesalahan yang paling besar adalah :




KAU MENGAKU GAMBAR YANG ORANG LAIN SHOOT ADALAH KAU PUNYA. KAU LETAK WATERMARK BAGAI TAPI BUKAN HAK KAU. KAU KAU KAU kau loser!




enough -_-

15 comments:

si afro besar said...

itu benar benar loser.:D HAHAH

Mr. Domo said...

hoho..mmg loser giler la 2...haha

hentakbelipat said...

aku tgk dlm field gmba2 ni pun mcm2 hal ade ea..dulu mase aku xtau pun pasal photog2 ni xtimbul pn issue ni..hhehee..kirenye mane2 field pun ade aje permasalahan ye dak..

ok..sape2 yang wat watermark kat gamba orang ni mmg nak kena cubit..lain kali ambek gmba sndri lepastu pakai waterkaler kaler2 bagi rapi..kan tadika ade belaja pakai watekaler buat cop jari..haih

Roses Rosz Zainal said...

itu yg sy cube nak bgtau dekat komen pada entry cik nadea yg sebelum ni..cume sy tatau nk cite je.

:-(

::FAIZ FARISH:: said...

betul aku setuju

tapi jgn marah ha, blh tak buang word verification ko.... susahla nak taip2...

amOibex said...

nad.. ko pat skolah ape? t bg aku email fb ko.. payah la nak gosip2 thru blog ni... t aku add fb or ym ko

yangyuyu said...

boleh saman beb...

Nor said...

ahahaha
kalau gambar cantek tetibe ada watermark nama aku
memang penipuan besarlahh
sebab aku langsung x reti amek gambar
harap maklum..muahaha

*sapa yang buat cmtu aku rasa memang looser

cEro said...

aku suka komen hentakbelipat di atas!

nurul nadea said...

wan / hentakberlipat, ha a..mane2 field pon akan ade benda2 isue2 segala menda jadah ni..sedangkan budak tadika pon berebut pensil kaler segala, ini kan pulak bidang2 org dewasa nih..hehe..

nurul nadea said...

roses, u have da right to protect urs. mane buleh senang lenang mak enon nak amek gambar org pastu edit lain pastu mengaku yg gambar tu dia punya..bukan setakat loser je, mental retard sekali kot..haih, kalau aku, memang mengamuk dah..

u ade blog kan..ape lg, reveal je lah org tu..biar dia sedar sket..tp, kalau u maafkan, itu lebih better / mulia..ahaks =)

p/s : i cant access 2 ur blog, nape ea?

nurul nadea said...

faiz, kalau x verify, nanti banyak spam masuk comment box aku.sorry ya...

Roses Rosz Zainal said...

tu lah. Haih..x paham. Deal mula lain, sekali perancangan di buat. Lain.

yeke?tatau la nape xleh access...adei. (hakikatnye sy ni bute it)

http://lunaticsroses.blogspot.com

nurul nadea said...

rose, lepas type blog url u baru bleh masuk..hehe..nway thanx =)

Roses Rosz Zainal said...

tatau la nape mcmtu..thanks :-)