Thursday, December 2, 2010

pantang larang migraine

memang kerap sangat aku keluar masuk klinik sebab migraine nih. last week, hari isnin last aku jumpa doktor untuk suppliment painkiller untuk migraine. so, dapatlah ceramah free dari seorang doktor. malam tadi jumpa doktor gak sebab flu.



pantang larang migraine, tak boleh makan :



1. coklat.

2. kacang kacangan.

3. minuman berkafein.

4. daging proses : sosej, nugget, bacon etc.

5. pisang.

6. keju. (buleh menyebabkan kesakitan selama 20 minit)

7. avocado.

8. plums.

9. kismis.

10. makanan yang ada monosodium glutamate.

11. bawang.

12. dairy product.



see, hilang nikmat pemakanan aku. lagi penyebab migraine adalah :


1. skip waktu makan. e.g : breakfast is DAMN important!

2. banyak menggunakan computer. oklah fine..kurangkan aktiviti editing.

3. kurang vitamin dalam badan.

4. kurang minum air.

5. banyak berfikir.

6. kurang tidur / tido lambat.

7. stress.

8. kurang aktiviti riadah.


doktor ni cakap macam gaya marah. ok, sebenarnya dia care. baiklah, saya ikut cakap doktor.



p/s : minum air masak banyak memang buat aku terkencing selang stengah jam. haih..

11 comments:

Marya Hana . said...

ruginya orang ada migraine ni.. :D

::FAIZ FARISH:: said...

dokter ni. hehehe

Rebelle Me said...

i tibai je semua walaupun i ada migrain! (:

twinkle twinkle said...

huaa mmg betul hilang nikmat mkn -.-

DAUD said...

semua yang sedap xleh makan. siannya

NynaMysarah said...

aiseyy, cadburry da kne rejekk la gni-.-"

nurul nadea said...

cadbury is my fevret ever..tapi, apakan daya..doktor dah kata TAK BOLEH..kalau dibulehkan hah tanggunglah sendiri..

Anis izyan Abd Rahman said...

oooouhh
coklate and diary tak leyh eeiyh

cEro said...

dah mcam blog doktor plak sini..
hahahah

nurul nadea said...

anis, yup..its a big no-no..


cero, ni blog pesakit yg byk penyakit mcm ak..huhuhu

emezul said...

nad.. wahahhaa.. payah tol nak contect.. isy2..