Tuesday, February 9, 2010

Tips shopping for shopaholic yang tamo terbabas overbudget..





1.       Buat senarai terlebih dahulu di rumah. Dengan cara ni, korang takkan terbabas daripada terbeli benda yang tak perlu..dah biasa kan dengar tips buat senarai ni tapi tak biasa buat..betol tak?..senyap..betol la tu...(termasuk penulis blog ni)

2.      Bandingkan harga. Haa, ni orang perempuan memang suka buat..pegi dari satu lot kedai ke satu lot kedai yang lain, lepastu belek-belek..cuba-cuba kat fitting room..amek-amek gambar guna kamera phone...pastu tak beli sebab nak compare harga dulu..heh..heh..(saya perempuan, jadi dah buat semua ni)




3.      Bawak troli kecil atau langsung tak payah amek troli. Sebab nanti takut terborong banyak pulak..memang la dah tulis dalam senarai, tapi kalau satu item dibeli dengan berhelai-helai atau berketul-ketul, tak ke akan jadi tak cukup tangan..dan mungkin akan tak cukup troli..macam mak saya, pergi tesco semata-mata nak beli gula dengan tepung..amek troli kecik..tetibe tepung dan gula tu amek berkampit-kampit sampai tak muat troli..kan dah penat nak amek troli lagi...


4.      Makan dulu sampai kenyang sebelum bershopping sebab kajian menunjukkan bahawa orang yang bershopping dalam keadaan lapar, akan lebih cenderung untuk membeli @ memborong dengan lebih banyaknya..well, dengan cara ni, tak payah membazir makan kat luar..lahap banyak-banyak kat rumah dulu..tapi aku tak taw la nape bila masuk je shopping complex, perut ni otomatik jadi lapar...

5.      Nak jimat lagi pergi shopping time sales, shopping bundle, online shopping, and recycle stuff macam recycle furniture..branded-branded and still cantik kalau pandai pilih la..nak cantikkan benda kena kreatif..


6.      Kalau tak cukup duit, Sorok baju yang berkenan dihati ditempat yang takkan orang selongkar..nanti bila-bila dah ada duit, boleh terus amek dan beli..

7.      Pergi shopping dengan orang kedekut sebab nanti beliau akan menghalang korang daripada beli benda yang bukan-bukan seperti teddy bear kecik kat hinode..ala, kedai yang ade promoter bercakap kat depan kedai, then tak lenguh-lenguh pujuk orang suruh masuk..”selamat datang, satu barang 5 ringgit sahaja. Tengok dulu, tak beli tak ape”..see, dah hafal aku..versi chinese nanti kalau aku lalu, aku hafal ye..


8.     Jangan pergi shopping dengan orang yang shopaholic macam korang jugak sebab memang sure korang akan terbabas dengan bil yang berjela-jela...(lebey kurang je macam no.7)


9.      Bawak duet cukup-cukup je dan jangan tanya orang ‘dimana ATM?’..  Sebaliknya tanya ‘ harga boleh kurang lagi tak?’ atau ‘dimana boleh dapat minuman sample percuma?’..heh..heh..mana boleh tawar menawar kat shopping complex..tapi kekadang aku buat je..lantaklah..mane taw harge boley kasi kurang...



10.  Last sekali, bakar je shopping complex tu kalau nak sangat berjimat..*heh..tak..jangan buat..nanti kena masuk jel..kalau nak sangat sesuatu barang tu, ape kate beli je yang hampir sama atau secara kasarnya yang ciplak..beli branded pun tapi kalau tamo pakai sampai 5 tahun, tak guna jugak...contohnya kau dah berkenan sangat kat stud dress yang display kat MNG tu tapi kau memang tak mampu giler nak beli..well, banyak je yang sama tapi tak sama jenama...asal puas hati sudah..tapi kalau mampu, beli je la..quality always win..atau modified je dress polos yang sedia ada dengan labuci ke..bedazzel ke..stud ke..kat bazaar junk sale banyak jual..

(penulis sedang geram dengan satu dress kat jaspal ni...geram sampai nak *...tut*..panggil bomba cepat!)



11.   Tips tamat. (penulis menulis megikut pengalaman tanpa tokok tambah dari mana-mana sumber... okeh bebeh...jom shopping!)



p/s : apakah jenis kaki anda? Aku : kaki shopping...kaki je ea..bukan tangan, bukan hidung..

5 comments:

Mohd Fairus Othman said...

bagus2 tips berguna..

emezul said...

yup..betol tu..tgokla die kawan sape..haha
kawan eme gak..hohoho

nurul nadia said...

ok,ptptn da lame abes..so, terpakse apply sume tips2 nih...haish...

oney said...

haha, best, best.
tapi orang perempuan kalau dah shopping memang lupa habis.
bila duit dah kering, baru menyesal.
boros sangat I ni, :D

nurul nadia said...

heh..heh..pandai je i nasihatkan org..padahal setiap kali semester dapat ptptn, i yang habis dulu sbb bershopping.hehe