Sunday, October 10, 2010

10 perkara yang best bila memiliki DSLR

Bila 10.10.2010, sibuk nak buat entry yang berkaitan sepuluh. heh. 2 customer aku cancel nak hire aku hari ni. semua sebab semua orang dah ada DSLR, jadi mereka semua nak menggunakan khidmat member-member diorang je. see, inilah salah satu penjimatan bila semua orang ada DSLR dan boleh shoot. _______ tapi tak semua orang ada ability graphkan gambar ya. aku je reti. TIPU JE* mood sedih T_T


Perkara yang best bila memiliki DSLR adalah:


1. kau boleh buat eksperimentasi macam-macam seperti teknik membuat gambar sillhoutte, gambar hantu-hantu, cls or etc +. kalau kamera kompak atau henpon mana nak boleh kan.


2. dapat kepuasan yang maksima bila dapat shoot something seperti yang diimaginasikan =). rasa puas dia lagi best dari dadah kot.


3. buleh buat bisnes. (ini mungkin tak berapa nak best bila ada DSLR semata-mata nak kejar duit)


4. kualiti gambar lebih tinggi. (kalau tak reti guna memang gambar jadi tak berkualiti lah)


5. bila jumpa orang lain yang ada DSLR, automatik kau buleh berborak dan jadi kawan ^_^.
  - best kan bila jumpa otai-otai yang boleh bagi nasihat dan kongsi pengalaman. manis tak? keh keh..kadang-kadang kat event-event, after dah habes shoot, buleh berbincang pasal fotografi.


6. dapat berlagak. kah kah kah. berlagak dari poser ke profesionals. tipu budak tadika buleh la kot.


7. dapat ambil gambar diri sendiri dengan remote / self timer.
  - yang ini memang fevret aku, ever..


8. tak payah hire photographer mahal-mahal untuk event-event family.


9. puas.


10. KEPUASAN DIRI.


OK, itu je. some of it terpaksa tipu sebab dah tak buleh nak berfikir. sebenarnya nak cakap point yang best bila ada DSLR adalah PUAS. puas dari seks ke?


p/s : blogspot dah giler. setengah jam aku nak load gambar tak pas-pas. dem!

16 comments:

twinkle twinkle said...

BUAT bisnes yg best tu ;D

NynaMysarah said...

laww minat toksah ckp la kan.hee

hentakbelipat said...

sampai 2 kali kau letak puas...nampak puas bena tu...ok..aku pn nak cakap puas jgk lah
PUAS

Khai The Kerozer said...

memamg puas ble dpt dslr..tmbah2 yg mmg kte nak..lagi PUAS kalo ade full equipment..hehe...ak kalo ade speedlite,kit 18-55mm,55-200mm,tripod 170cm pun da kre puas dh..mcm2 ley wat...

p/s: teringin nak gne lensbaby...

nizamsani said...

boleh guna untuk skodeng.

cEro said...

haha, aku pon tgh menabung nk beli satu...
bley je pow abah aku, tp bak kata ko laa, KEPUASAN DIRI (x2)...

ejai-eda said...

huhuhu.. jgn sedih2 kalo ader org cancel job. inysaAllah rezeki tak ke mana.. hehhehe

amie said...

:)

nurul nadea said...

twinkle, suka bisnes ea..ke suke duit..hahaha

nurul nadea said...

nynamysarah, memang..dah kalau minat cakap la ape pon keburukan memang tak layan..huhu

nurul nadea said...

hazwan, hape yang ko puas plak ni..konpius aku..

nurul nadea said...

khai, lensbaby x best arr..hehe..ko kan da ade kit lense 18-55..watpe nk bli lg plak..konpius aku..huh..

nurul nadea said...

nizamsani, ha a..aku penah skodeng kucing mengawan..keh keh..

nurul nadea said...

cero, wah..bleh jd geng nanti..hehe..geng PUASa..

nurul nadea said...

ejai-eda, ya, mungkin bukan rezeki bulan ni..T_T

Whoda said...

huwaaa best nye..jeles nye...
*tgh berazam nak kumpul duet byk2 nak beli 1 hekhek~