Monday, October 18, 2010

cabaran memberi ajaran kepada si Tua

betol. aku penat.

satu hari ni, orang datang kepada aku dengan hasrat nak belajar editing. walaupun editing aku masih di tahap sampah-sampah, sekurang-kurangnya boleh la ajar benda yang paling asas nak gunakan adobe photoshop.

ok, dah ajar. dia tak salin pon nota ke hape. aku malas nak tegur sebab dia lagi tua dari aku. jauh jugak jarak umur kitorang.

esoknya, dia datang lagi belajar editing. masih silibus yang sama. macamana nak save, ubah ton, potong gambar, hilang jerawat..ok, aku ajar lagi.

keesokan harinya, datang lagi dengan bertanyakan benda yang sama walaupun dah berbuih mulut aku ulang benda yang sama. aku suruh dia salin. ok, dia dah salin.

esok-esok nya lagi, walaupun dah diajar dan salin nota, dia masih tak tahu macamana nak aplikasikan. aku ulang ajar silibus yang sama. hormat sebab aku yang muda, dia si tua.

nak marah, tak boleh.

last-last, bila dia nak buat editing untuk cuci gambar ke hape, dia upah aku. keh keh..kan senang. hoh. kesabaran aku dah lebih separuh dari iman agaknya. geram dowh. cabaran besar mengajar orang yang lebih tua dari kita. tapi 'dia' learn something at least..


pee/ass : editimg aku masih ditahap sampah. tengah nak kumpul duit amek kursus editing.

8 comments:

Khai The Kerozer said...

haha..kalo dekat...ak pun nk ko ajar bnde2 tuu..huhu ;)

eda~ejai said...

tu dekat.. kalau jauh tp nak gak soh aja cam ne?? kene byk saba btol..

nor said...

kalau aku
insyaallah dah makan lempang dah
*bajet hero
ekekee

cEro said...

dah ada niat nk memajukan diri pon dah OK!!!
gud luck!!!

nurul nadea said...

khai, menda2 tu ko explore sendiri kat adobe..ko tekan2 je try2 dapat lah..hehehe

nurul nadea said...

eda-ejai, kalo jauh tak kuasa aku nak ajau..keh keh..cakap macam terel je..padahal menda2 basic je..

nurul nadea said...

nor, ko biar betol nak lempang orang tua..gila ba..

nurul nadea said...

cero, gud luck to u too =)