Sunday, October 17, 2010

buat sendiri di rumah - hujung minggu

nak petua kulit licin? guna lah adobe photoshop. keh keh. tak lawak T_T.

hujung minggu, orang cuti, aku bekerja. bila hari orang bekerja, aku pulak cuti. tengah sedap buat editing ni, sedap gak kalau dapat buat spa sendiri kat rumah. jimat. sambil buat kerja, buleh manjakan kulit muka ni sekali.


ambil putih telur, masukkan dalam mangkuk. lepas itu, perah limau nipis atau lebih baik dengan limau kasturi. kacau-kacau sket, then tepek kat muka. biarkan sampai kering sampai esok pagi pon boleh. tapi biasa 30 minit pun ok.

siap. sambil edit gambar, sambil masker telur ni kat muka dengan ketegangan sampai tak buleh senyum atau bercakap. imagin kalau adek-adek sengal buat lawak.


2. petua cantikkan kuku cagu.

yang ni amat popular masa sekolah dulu. tiap-tiap minggu buat dengan budak dorm. pergi sekolah, kuku macam pakai cutex. maklumlah, sekolah perempuan. memang gedik aww nak mamp*


gosok kuku dengan limau nipis / kasturi selepas memotong kuku. bilas dan keringkan. lepas itu, letak ubat gigi sket kat tisu, gosok kat kuku sampai jadi berkilat. memang macam pakai cutex dia punya kilat weh.

heh, itulah aktiviti hujung minggu di pagi-pagi buta ni.


p/s : petua ni bukan google. tahu. ToT

8 comments:

SYAMIMI FATIN said...

hai... my 1st time comment cini...
smua tips tu mg dh penah n selalu gak buat... tp ltak ubt gg tu xprnh lg... tq 4 the tips :P

Khai The Kerozer said...

haha...ade jer idea ko yer nad...hehe
bagoih2...keep it atas ;P

ayuazami said...

woah. looks interesting. na try la :)

nurul nadea said...

shamimi fatin, try la..=)

nurul nadea said...

khai, i'm looking forward ^_^

nurul nadea said...

ayu azami, kuku ko macam da cantik je..tak yahla...hehehe

emezul said...

hahaha..ok2..nti terai,,kalo rajin..haha

Aliesya♥Amani said...

petua yg bagus!! nak cuba lah...