Friday, October 8, 2010

10 perkara yang tak best bila memiliki DSLR

Ingat cool ke bila dapat memiliki DSLR? keh keh..ayat nak dengki. ok, here we go apa yang tak best bila anda memiliki DSLR.

1. Orang akan judge kau either you are photographer or a poser.
(ini gaya poser je lebih.. heh)

2. aksesori tambahan seperti lensa amatlah mahal.

3. kau akan jadi jurugambar rasmi keluarga.
- yang ini agak sedih bila kau tiada dalam kebanyakan gambar. orang lain seronok bergumbira, kau tengah terkial-kial setting kamera. takpe, kalau ada tripod dan remote its ok =)

4. terlalu banyak foto untuk diuruskan / diedit.
 - bila kawan-kawan kau ada tag request from social network, banyak kerja kau kena buat. edit dan upload. lambat sket, diorang bising. heh. mana nak pilih gambar lagi.

5. jurugambar lain akan judge kamera kau.
 - rimas tahu tak bila diorang duk usha-usha equipment apa yang kau guna.

6. risiko diragut amatlah tinggi.

7. berat dan membebankan sometimes.

8. kalau kat shopping complex, guards akan tanya / warning itu ini..

9. kawan-kawan akan nak cuba-cuba nak pegang dan risiko jatuh amat tinggi bila bertukar tangan.

10. perasaan nak upgrade body dslr baru.

peace =) no war..

 


 
 
p/s : some of the information here taken from www.techie.com

20 comments:

Encik Tikus said...

part risiko jatuh tue memang gua setuju sgt2 -_-"

dilla lala said...

babe.!!siyes stuju.!wpun i blum punya dslr g...tp k'ingnan utk memiliki 2 mmuncak sudah...;p

Liyana Lunia. said...

LIKE part jadi jurugambar family :( kita pandai pandai setting, org lain tak reti mcm mna nak ada gambar kita T______T

Un Phat Lee said...

gua takut nak pegang dslr member2 gua.takut terjatuh pulak nanti.tangan gua ni biasa bocor.ehe XD

Anis izyan Abd Rahman said...

kamu pakai nikon ape dear??

Encik Psychopath said...

risiko kene gentel ade ?

cEro said...

tapi adakah semua itu terbayar dgn kepuasan??
anda yg tentukan (pergh!! mcam rancangan tv plak...)

fly o jat said...

yg part judge equipment tu setuju sangat..pandang lain mcam je..damn. and yeah..i'm just using kit lens. but i'm not photographer. peace! haha

fiq said...

setuju.

nurul nadea said...

en tikus, aku penah tengok depan mata aku sendiri lense jatuh sebab bertukar tangan,...hmm, servis balik kat nikon center,

nurul nadea said...

dilla, beli la satu and learn ok =)

nurul nadea said...

liyana lunia, sebab tu aku agak sadis bila kita langsung xde dlm gambar...

nurul nadea said...

phat lee, kalo macam tu, bila ko rasa nak pegang2, ko sangkut dulu kat leher..xde la jatuh2.

nurul nadea said...

anis, i guna nikon d60 je..

nurul nadea said...

psychopath, kalo kene gentel dengan tangan basah basah memang aku sorok terus dslr dr orang tu..anti sungguh dengan kelembapan.

nurul nadea said...

cero, ya..memang semua itu terbalas dengan kepuasan yang tiada tandingan..keh keh..macam iklan tv plak ^_^

nurul nadea said...

fly o jat, xpe asalkan kita enjoy shoot..=)

nurul nadea said...

fiq, ok tq =)

Whoda said...

ahahah setuju! ble i salu pinjam dslr my fren, u can see in his eyes how worried he is! tho die asik kate dslr murah =p

tehC said...

impian nak ade dslr memang dah idam lama dah...tapi tulah duit xcukup...pahtu memang C xsuka bergambar tapi suka amik gambar...hehehe...