Monday, June 7, 2010

GIGAM : si gila gambar

dulu kecik-kecik, aku la diva yang paling suke bergambar dan paling banyak album mase kecik antara adek beradek aku. mase tu dah berangan nak jadi model. ces, tinggi tak cukup, betis macam gajah, ade hati nak jadi model. mase tu bila nak tangkap gambar je, mesti kena pinjam kamera kawan abah. letih betol asyik nak kena pinjam.

pantang nampak kamera, aku mesti ade. hhehehe..nampak sangat gila bergambar perasan cun.


bintang kecil ciput

ni mase aku berumur 3 tahun. time ni aku sorang je anak mak and bapak. memang raja bergambar lah. ingatkan jadi anak tunggal, rupenya beradek-adek-adek aku dapat. hamek kau 7 orang. mimpi jelah nak jadi anak tunggal.



bila da besar sikit, kamera henpon pula diperkenalkan. bila-bila mase je boleh tangkap gambar kan. rase macam dah takde value plak gambar bile tak kira mase boleh je capture. itupun aku tak mampu nak miliki. asyik pinjam henpon kamera roomate je mase kat matrik. kesian member aku jadi mangsa kegilaan aku ni.

lepas tu, masuk uni tahun 2 baru dapat henset kamera. tahun 1 plak kerjanya pinjam kamera digital compact member-member. jadi sepanjang 1 tahun henpon aku dipenuhi gambar bajet yang dimana henpon dipegang sebelah tangan dari atas, lepas tu bajet comel. bile dah konfiden baru tekan capture. so lame ^_^

contohnye macam ini. ( gambar semasa tahun 2 di uni)

bile da besar skit, tahu kegunaan photoshop, tahu pasal aperture, speed, exposure, white balance, bla..bla..bla.. dan term dalam fotografi yang sewaktu dengannya, baru la boleh self bajet seberapa banyak yang kau nak. lepas tu, baru mampu nak beli dslr. hehee..macam nih..melancong, makan, pergi merayau semua boleh self bajet ;-)



boleh sekali buat part time. kebaya ni dah jadi official uniform bila pergi shooting wedding. jadi, bile-bile kalau nampak aku, tegur la ea..jerit je nero. sumpah aku pandang nanti. ^_^


abes cerite pasal aku si gila gambar. bukan la hebat pon. sekadar suke-suke fotografi.

7 comments:

reen_sofee said...

huhu
chantek nya u sis!

Chaireel Azizee Mohamed @ Ayub said...

wah wah.aku pn nk jgk jd gler b'gmbr la mcm ni.hehe.

ka a i ru said...

pergh...kronologi niyh....
boley masuk sejarah f4 ni..wakaka



p/s:nnt ak bli dslr..ko jd sifu ak erk..hehe

nurul nadia said...

reen, da masok photoshop cantek r..haha..

azizee : bukan ko memang da gigam ke..heh;-)

kaairu : cepatla beli dslr..aku shoot ko, ko shoot aku..(dua2 mati kalo shoot pki senapang..hehe)

kk said...

i sukaa sangat tgk gambar u ehehee

nurul nadia said...

kk, tengs..i lg enjoy tgk gmbr u..hehee;-)

emezul said...

haha.. tgok tu..xde g muke eme.. haha