Saturday, June 12, 2010

jom ikut pergi melancong ke MELAKA waktu malam.

last night korang tengok tak farmasi opening FIFA WORLD CUP. heee..aku mesti la tak tengok. actually ade job, pegi shooting model jap. then, off to bangunan merah kat bandaraya melaka. sape nak ikut?

hee..macam tak biasa opening dengan self potret.

and macam biasa setiap photoshoot akan dibawa seorang assistant. mentang-mentang adek adek ramai, pilih je mane satu jadi assistant. (bidder upah terendah akan dibawa oleh si kakak yang kedekut nih..^_^) ni namanya apit. adek 2nd last. dia ni pon ade job kat umah orang kawen taw. sebagai peng'kompang' sukerela.

and the kerja merayau begin....

ini bangunan merah kat bandaraya melaka. gelap. sebab tu tak nampak sangat merahnye. view waktu mlm best..siang jalan jam. susah nak amek gambar. parking pon susah. orang melaka memang tak turun town la musin-musin peak cuti sekolah ni. sumpah jam.

ini STADTHUYS..


dulu, cikgu english aku tegur aku enunciation aku salah sebab sebut STADTHUYS sebagai sted- hais. sebenarnye salah. cara sebutan aku tak bunyikan sekali huruf T yang ade kat tengah-tengah tu. so, sebutan yang betol adalah sted- dais...PAHAM TAK MURID-MURID...jangan malukan melaka oke..


view kat depan STADTHUYS.


tower ni tak boleh naik tahu..

bangunan merah lagi..

ok, now move to KAPAL SAMUDERA..kapal ni replika sahaja. tak boleh dibawa belayar seperti pisang emas dibawa belayar, embil galah tolong jolokkan..*_*


dataran pahlawan megamall. kat sini bayak butik-butik n outlet stylo-stylo taw..nak shopping sini meh datang naek bus..parking limited sangat. aku rase nak usulkan parking bertingkat-tingkat dan jalan raya bertingkat supaya yang tamo shopping tu bleh jalan teros tanpa jam gile babing.

kat depan kota A-Famosa. hati-hati gelap. sebenarnye takut kalo-kalo hantu portugis tetibe jentik telinga ke hape..


MAHKOTA PARADE..kecik-kecik time sekolah rendah dulu suke r lepak sini. sekarang jangan harap kau selagi takde parking berting-tingkat!

its time to go HOME..ish, balik rumah sempat lagi buat light painting night photoshoot gila gambar... ha, kan dah panjang program photoshooting kat depan rumah aku nih.


ari n apit...ari: 'apit, salah tembak la'


sasaran dah betol.


penat aku ajar adek pasal light painting nih. fail! tengok, gambar aku jugak yang buruk. ini zero editing okey..


some multiple exposure. set BULB kat mode manual. then blastkan flash 2 kali tapi subjek kena gerak ke 2 tenpat yang berlainan. paham? ok.


my name is akim. i'm SPM candidates.heee^_^


last-last gambar aku jugak buruklantakkauakutakkesah. bai. see, penat aku bawak korang g jalan-jalan. sape nak bawak aku jala-jalan around Kay Ell plak..??

16 comments:

TeRRoRRiZZ said...

bezz lah nad....
jeles!!!!!!!!!
Kay ELL???
jom...........

nurul nadia said...

tak payah la ko nak jeles tero..gambar aku huduh-huduh gamaknye..ko g la kay ell..t aku jalan2 kat blog kau...teeheee^_^

Salimah Alias said...

ghajen ko yer..papepon melaka mmg best buat nite photo..

chenta said...

melaka mmg dh pndai jammed skrg..weekend duk umh lagi bagus..huhuhu

nor_anifa said...

bestnya laa kalau dapat p melaka...
nyesal x ikut rombongan sek thn lps

nurul nadia said...

sally : tak berapa nak rajin sbenaunye..alang2 da lalu..shoot je..

chenta : betol2..kat town tu penuh tourist bukan penduduk melaka..kite duk rumah layan tv saje ok^_^


anifa : takde yg bestnye..same je dgn tmpt len..tp kalo nak datang, dialu-alukanlah..t aku bentang kapet merah kat tol...heeeehe..

zulkbo said...

salam Nadia..
oarng cantik macam anda
posing macam mana pun cantik

bunga said...

hey, i baru balik dari melaka. bangunan merah tu historical gila

Ajey Mahat said...

wah.. cretive..cntik2..

nurul nadia said...

zulkbo :cantik itu subjektif..tq, saya biasa2 je sbenaunya.

bunga : bangunan merah tu berhantu tahu..heeehe..

ajey : err, tenkyu la ye..for real, gmbr2 ni huduh sbenaunya. cantik bile da masuk fotoshop.

pete said...

haha.xyah p cari kat flickr cmna nak wat double exposure.
hee..
tq2.

aidalicious said...

wah!suke semua gambar.nak curi?hee gurau je.best dapat camera cam tuh.ish nak jugak lah.haha

illmie rozlan said...

wah..nice pix...kagum...:D

soalan boleh?
aku ada try buat gambar yang kembar tuh..tapi dua badan jadi mcm casper (see-through).. knape ek? ..adakah kerana tidak cukup lama di satu tempat itu?..

nurul nadia said...

pete., okeh..nanti hang letak kat blog, aku usaha plak..


aida, belilah 1..investment tuh...puas dpt amek pic sendiri..


illmi rozlan, jadi macam casper sebab lame sangat shutter terbuka sampai cahaya semulajadi tu dah nak terangkan tempat tuh..or mungkin tempat tak cukup gelap..cube kurangkan speed..kecilkan bukaan aperture.

n@iem88 said...

suke tgk blog ko ble promote melaka, my hometown gak. pasni jln2 post tempat makan best2 kat melaka k

nurul nadea said...

naim, ok bro..tp aku ni pemakan di rumah..hehehe