Wednesday, June 23, 2010

kutuk@kritik sama-sama boleh? blajar editing..

hari-hari macam biasa kena explore tutorial dr internet untuk belajar teknik editing terbaru. sape lagi nak ajar aku kalo bukan designer-designer profesional kat alam maya nih. lantak la korang nak cakap aku ni x reti edit ke hape..hari-hari yang aku tahu, kena IMPROVE.

Sekarang ni kan dah jadi trend editing macam nih:

photo pinjam dr sini

dengan bantuan muraisenja, aku try la..kritikan membina atau tidak sangat dialu-alukan supaya aku boleh improve.
jadi, aku nak minta bantuan profesional ataupon non-profesional atau half profesional untuk sama-sama mengutuk hasil editing ini. sebabnya aku nak belajar ^_^


owh, about the photo, subjek adalah pengapit pengantin yang aku shoot baru-baru ini. dan budak kecik selipar tebal ni adalah assistant merangkap tukang pegang flash.


p/s : credit to muraisenja.blogspot.com

18 comments:

LORD ZARA 札拉 said...

Join JOHO gak ke?

nurul nadia said...

join tp outing hr tu x pegi..ade byk assaiment..menyesal plak x pegi shoot sane sini..suke tengok pic zara yg menang contest gmbr joho dlm contest carl..ayat pon power..i wonder how u can generate ayat2 power mcm tu..;-)

LORD ZARA 札拉 said...

bestnya kamu ada gear sendiri~
zara belum ada, tapi bercita2 mau beli~
he he he~

^^"

nurul nadia said...

gear cikai je..wish u luck..novelist kena banyak buat research n tangkap gmbar kan...;-)

crystal said...

nice editing style...dah terer le nih...hehe...

mana nak dpt tutorial utk touch up pic ek....

nurul nadia said...

crstal, ade link kt entry nih..muraisenja.blogspot.com.

thanx nway..heehe

Marya Hana . said...

rajennya .. ~ :p
belaja leklok. pasni ley edit pic i..

zulkbo said...

salam..
pulak..gambar sebelum
dah terang nak di kelabukan..
seni-seni..tak faham saya..
he he..

hm pictures.. said...

saya bukan profesional ataupon non-profesional atau half profesional.. sy cuma suka amek gmbr.. cuma nak share ilmu dan pendapat ape yg sy tau jer.. :D

gmbr yg asal nadia ambik much2 better daripada hasil editing.. style mcm ni boleh di aplikasikasikan apabila ada available lgiht atau cahaya asal(pd matahari) daripada belakang atau sisi.. jika kesan nye blh menambah perisa dramatik atau mood sesebuah gmbr.. jika tidak gmbr akan nmpk suram,berkabus dan objek tidak jelas..pastikan tujuan image di buat demikian, bukan semata style @ cantek..
nak study psal light kat sini..
http://digital-photography-school.com/it%E%80%99s-about-light
hanya pendapat.. peace.. :D

Meet Uncle Haire said...

gambar sblom edit lagi lawa la

muraisenja said...

salam nadea.... editing dah menjadi cuma anda perlu lebih berhati2 utk mengenal pasti sumber cahaya dgn pengkajian yg lebih teliti. Contoh spt gambar first uncle JOHO tu dah kena dah.... gambar pengapit and assistant tu saya rasa kurang sesuai. Saya sarankan cuba cik nadea tengok gambar2 dari hasil editing rarendra, disitu byk boleh belajar tentang pengkajian dari sudut pencahayaan..... utk first round ni saya kira dah mantop...

p/s nadea ni mmg duduk di melaka ke...

nurul nadia said...

yaya, aku segan r ngn budak filem mcm ko ni..korg mesti lg power bab2 editing..heehe..


zulkbo, seni itu buta..haha..


uncle haire, tu dah bese tengok..boring lak..saje nak cuci mate buat bende2 len..;-)

nurul nadia said...

HM, pendapat anda sangat dialu-alukan..(sangat!)..rase gak mcm tu sbb bile tengok gmbr ni 2 kali, rase pelik sebb kamera bukan mengadap matahari pon time nih..owh, siap ade link pasal lighting...u r very appreciated! a million of thanx;-)





muraisenja, ok..after this i'll be more carefull sbb gambar ni memang nmpak pelik..x kena dgn sumber cahaya ntah dr mane2 dlm gmbr nih..rarendra tu sape? xpe t sy cari kat page murai k..THANX a lot...^_^

p/s : yup..org melaka. area melaka tengah.

admin@ndartcreative said...

nadea ni link rarindra utk buat rujukan ...http://photo.net/photos/rarindra

ia lebih kepada teknik ray of light... InsyaAllah tutorial teknik ini akan di siarkan di blog muraisenja pada awal bulan Jul....

akukopi said...

siutlah. dah jadi trend ke edit macam tuh?

nurul nadia said...

abg artcreative, tenkyu2..it's very helpful..




kopi, xde la trend..tp some pictures nmpak cantek sgt bile edit cmni..

amar anak manap said...

salam..
saya x pro..dan bkn pro..
just penah belajar..
mang trend skrang n btw..
nk kritik sangt pon x layak..
edit colour 2 kne balance gak.
n lau pkai adobe..
make sure gne kat curve sng nk edit color..
lighting x yah sangt kowt..
sory lau ada salah..
non pro haha

nurul nadia said...

amar anak manap, x kesah la pro or x..pro itu subjektif. oready use the curve dear. tapi buruk sgt aku buat kan..bile dah tiba kat bahagian adjustmant kat adobe tu kan, rase nak adjust je segala yg ade. tgn ni gatal nau..haha..

thanx banyak2 sbb sudi drop ur opinion..i'll improve okey ^_^