Thursday, June 10, 2010

jiwa kosong : Lagenda Budak Setan.

petang tadi, aku mengamuk sebab adek aku rosakkan cardigan kesayangan. aku suruh basuh pakai tangan, dia pergi campak dalam mesin. bile tanye kenapa ade stud hilang. senang, jawapannya dia terlupa nak basuh pakai tangan. len kali jangan pinjam baju aku lagi hoh!..

jiwa kosong.

hari ni ade date. nak pergi tengok wayang sebab nak bagi reward atas pointer aku yang tak berapa nak cemerlang tu. tak dapat 1st class pon. dean list pon ok la..

before masuk wayang, tengok poster lagenda budak setan ni, hmmm...bangga dengan composition poster dengan lighting dan editing yang bagos. harapannya cerite pon bagos la.



menonton dengan perasaan yang betol-betol nak tonton. bloggers lain da khatam buat preview cerite ni. aku baru terkedek-kedek nak tengok.

habis tonton, jiwa masih kosong. rase membazir duit cik abang aku sebab cerita ni.

komen ikhlas dari jiwaraga aku :

pertama, tahniah atas pengarah fotografi filem ni sebab cinematography yang sungguh cantik dan shot-shot dari angle yang menarik. hero dan heroinnya juga cantik. jadi, overall, filem ni menepati keadaan pada era 90 an. lagi lakonan Q haidar yang bagos kot.

kedua, giler ape filem ni tak logik. panggil lekcerer cikgu. siap ade "selamat pagi cikgu"..mane ade weyh...pastu cicak tu kalau dah masuk dalam tin, ingat senang ke tunggang terus keluar? aku minum air cincau dalam tin tu pon sikit punya susah nak keluar. cincau tu kecik. cicak tu besar gedabak pon bleh senang nak masuk tekak si lisa surihani tuh. tak logik..TAK LOGIK.



ketiga, jalan ceritanya cepat sangat. maybe sebab aku dah penah bace novel ni dulu. mase tu form 2. giler novel macam nih. (nnt org tahu kau jiwang uwekk)..watak amelia tu tak best..xpe, pelakon baru...pertanyaan: watak ayu yang hilang ingatan tu kawen dengan kasyah, still hilang ingatan ke? tak logik weyh klo still x ingat, tapi bleh kawen dengan orang yang dia tak ingat.

mase tengah tengok citer ni kan, bile part sedey je, budak-budak audience kat wayang ni gelak-gelak tengok lisa surihani nangis.si*t betol la..bising giler. ntah geng mane yang pecah masuk panggung nih. pastu kelakar part fazura yang datang hosepital mase lisa nak beranak tuh. dialog dia tetiba macam ni: " i kena balik cepat ni. flight i pukul 7 pagi"

hello..masa kat hospital tu takde jam pon yang tunjuk pukul brape mase lisa nak beranak tuh. tetibe je. pastu geng-geng bising ni ape lagi. menjerit cakap: " wei, sekarang tu pukul brape weyh nak kejar flight pukul 7 pagi?"

overall, filem ni fail. jiwa aku kosong lepas tengok citer ni.

sib baik ko cantek..

7 comments:

ka a i ru said...

ak ske tgk lisa jer..wakaka

emezul said...

ceh.. beroobar2 aq nk tgok cite ni.. klocmni la.. beli cetak rompak je la.. haha

♥SYAFIQAH ♥ said...

ala x tengok lagi :(

TeRRoRRiZZ said...

kompem tak nak tengok

nurul nadia said...

alamak, wei korang..pegi je la tengok...pastu komen..ni pendapat bodo dari aku..wuuu, pasni tak pasal2 aku kena saman dengan melodi..heeehe..
kaairu, aku suke tengok lisa jugak.
eme and syafiqah, hangpa pi la tengok....nilai sendri.
tero, tamo tengok skang x pe..tunggu astro ria..sekejap je tu..

Anonymous said...

macam bagus sangat je

nurul nadia said...

hey, tajuk blog pon " sukati aku nak cerita by nerdy nadea"..
sukati aku la nak tulis ape. oke, thanx bg komen. bley up trafik. hahaha..