Sunday, June 13, 2010

Pakej ni murah lagi bole tak wahai ladyshooter?


“ kak, bolehlah kak..rm250..saya dah last minute nih. “
Harga pakej yang diambil adalah rmXXX.00. untuk 3 hari, umah lelaki dan perempuan. Kalau professional kat luar yang melambak tu, tuk 3 hari dah charge sampai rm3000.00 dah.
Mane buleh rm250 tuk 3 hari, lepastu nak album sebijik. Kos untuk buat album pon tak lepas. Inikan pulak harga tenaga yang perlu sebagai upah tertonggeng-tonggeng nak shoot gambar, terhimpit-himpit kat celah-celah orang ramai nak amek angle n gambar terbaik.
Lagi upah duit minyak nak pegi beli album, cuci gambar, bil elektrik tuk editing, dvd gambar…hoh, jurugambar pon perlu makan tahu. Dan bayar sewa rumah dan bil segala.
Tapi, aku tak salahkan orang / customer bila tawar harge-harge yang tak munasabah macam tu. Mereka tak tahu. Ada yang ingat kerja ambil gambar adalah kerja yang paling mudah.
“ ala, setakat tekan klik-klik ambil gambar, buat pe la nak charge mahal2?”
Mereka yang sanggup bayar mahal untuk photography adalah mereka yang pandai menilai hasil seni seorang jurugambar. Yang mengerti jerit perih seorang editor untuk duduk berteleku dan memikirkan konsep editing yang terbaik dan kreatif. Kretaif tak boleh dibeli tapi boleh dijual. paham tak? *_*
Contoh macam orang yang mintak tawar nak rm250 tuk 1 album and untuk 3 hari ni, mereka just nak gambar je. Asal ade gambar kawen yang nice, cukup. Tak perlu pikir fotografer guna lense ape, angle ape, editing camne,..hmm, yang ni perlu ditanye berapa bajet dan ape yang boleh dapat.
Equipment plak. Kamera DSLR tu, semakin kerap diguna, semakin turun jangka hayat kamera tuh. Sekali snap, brape sen tah turun. Dulu, senior aku ade ajar pasal benda ni. Ade software yang boleh detect brape ribu snap dah kemera tu digunakan. Ces, ayat aku macam keling.
Bukan tak boleh menawar langsung. Boleh. Tapi reosanable skit. Kalau aku orang tawar-tawar ni, aku cepat cair + kesian. Sebab tu kena PA je yang uruskan semua. Heheheee…bayaran dia setelkan. Cukup job, bayar gaji die. Haha, macam banyak nau je gaji. Aku budak baru belajar. Yang tak betol tu, kau tegur-tegur lah..i need kritikan yang membina okeh.
 wedding ain & feroz, 2009.


p/s : owh, yang pasal kakak nak harge rm250 tuk 3 hari kenduri tu, aku tak amek pon. Modal pon tak lepas. Harge yang aku bleh bagi die tamo. Die pergi tanye kedai andam depan taman ni, teros harge 2 kali ganda dari aku.
p/s : tahu hasil aku tak sehebat mana, tapi aku tahu level aku kat tahap mana untuk letak harga pakej. Service aku around Melaka saje okeh.

23 comments:

ka a i ru said...

dont giv up sis...
come on...ko boley wt punye2...
sikit2 lama jd bukit... :)

fiq said...

sgt2 x logik 3 ari tp mintak rm250. aku pn tension gak bila customer mtk hrga cmtu. pernah aritu dh bg hrga kesian pun still mtk kurang cz dia kata aku kerja x cukup jam. adeh, sgt2 x fhm. aku dh bg dia extra jam n extra gmbr dah kot. tp yg customer mtk rm250 tu mmg x ptut. sgt setuju ngn ko.

zulkbo said...

salam...
kesiannya dia..
nak nagis la kita baca
la la la..
nanti saya belanja
cendol erkk??

nurul nadia said...

kaairu : ye, lame2 jd bukit. pake paling murah rm450 ok^_^

nurul nadia said...

fiq, kerja x cukup jam? weyh, customer ko giler kira bpe jam ko keje..asal dah abes kenduri abes la sesi tangkap gambar..takkan nak tunggu tangkap gambar basuh periuk kot..

klo nak mintak kurang after buat keje mane boleh. harge dah deal. ko tunjuk balik aggreement.

aku penah gak kena marah pasal tak ambil gambar outdoor lepas habes majlis. dah cakap untuk gmbr outdoor, kena tambah duit sket. pastu die tamo bayar tp nak jugak gambar outdoor. abes majlis, aku ckp baik2...tamo bayar, no outdoor..die hangin plak...

haish, sabar je la..anggap je la diorang tak tahu pasal nilai2 bende2 nih.

nurul nadia said...

zulkbo, nak nangis? haha..part mane weyh? heeehe..

fiq said...

ko nk tau sbb pe dia ckp ak keje x cukup jam? sbb ak xnk amik gmbr outdoor dia n aku mmg balik lps majlis sanding n mkn2 abes. dh dia amik pakej yg plg murah xde outdoor, camne aku nk kasi khidmat foto shoot outdoor. btul x?

ejai-eda said...

hohohoh.. giler aper 250 untuk 3 hari.. die igt bateri flsh tu skali charge bley tahan sampai seminggu ker? tu tak kire lagi kalo yg pakai bateri pakai buang kat flash... aku sokong tindakan ko sis.. bukan aper.. kalo ko bagi muka... sok2 org laen mintak mender yg sama kat ko.

TeRRoRRiZZ said...

ko blasah cuztomer tu kuat!!!!!!!!!!!!!!

hehe tak la.
tak reasonable lgsung harge dier....
ingat nak pegi umah dier tu jalan kaki per....
250 untuk 3 hari..
kalau snap jer ko tak cuci gambar and softcopy jer ok la...
tu pun murah!!!!

nurul nadia said...

fiq, aku pon akan buat bnde yg same. hmm, kalo mcm tu ko kena ingatkan die balik yang pakej die tu xde outdoor. diorang ni kadang-kadang bile da amek pakej paling murah tu, diorang ingat itulah yang paling mahal diorang bayar. susah la kalo macam ni. nak service kena bayar beb. kalo x xde sape pon yang sanggup jadi wedding photographer.

nurul nadia said...

ejai, dulu aku pakai batery flash pakai buang. lepas tu x tahan la cost tuk batery tinggi sgt. skang pakai rechargeble. tp 1 set tak tahan sampai malam. poket jeans ni depan belakang penuh dgn bateri back up.

takde makne aku nak bagi harge camtuh...hehehe

nurul nadia said...

tero, kalo softcopy, tuk 1 hari at least kena charge rm300. tenaga+ batery+ dvd+ minyak+ elektrik tuk burn. kalo tamo xpe...jangan susahkan diri..hehehe..

pete said...

aku xla penah tgkp gmbr org kawen.
tapi kalo da camtu,terima ja la.
tp guna kamera kak PnS kak tu.tu pon kalo dia ada la.
hang p tungging2 tunggang tebalik ja.
haha

bee aida said...

love your picture and stylw,!so wow!nice sgt picture bawah entry ni.

nurul nadia said...

pete, tertungging2 gua..

bee aida, arigatohozaimas..

emezul said...

nad..aq pye pakej pon xdela smpai 250.. gile pe..
ape susah nad..
die nk rm250..
ko mek je kai kmere digital bese..

da die nk asal de gmbo je kan..
pastu xpayah edit2.. bazir mase je..
cuci tros..

mlmpu tol la..
aq ngn ko kawan2 pon xsmpai ati bg 250..
siap 3 ari plk tu..

ceh.. geram plak aq dengo.. hahaha

nurul nadia said...

ye, kawan punya pasal aku cas ko seribu la...hahaaaaaaa..gurau je..

fIcK a.k.a kaka said...

ALLOP, I BUKAN PHOTOGRAPHER..JUST MINAT SNAP PIC SAHAJA..

BTW, BETOL KE LAGI BANYAK KITE SNAP USING DSLR CAMERA, LAGI RENDAH JANGKA HAYAT DIA?APE MAKSUDNYE? CAM NE NAK DETECT BERAPA BANYAK KITE SNAP PIC?
KENE ANTA SERVIS KEW?

nurul nadia said...

fick, dslr ni benda mekanikal. kena jage shutter tu dah terbukak tertutup berapa banyak kali. sampai masa die akan jam jugak. mybe da penat..heheee..
i ade tanye kedai kt JB pasal servis kemera ni. die kate selagi kemera x rosak, x payah servis pon xpe..juz jage da basic macam jgn letak kemera kat tmpat lembab.
beli silika tuk serap kelembapan.

sy x la arif pasal macamana nak detect how much snap yang da digunakan dlm kamera tu tp ade software yang boleh detect. maaf, saya x tahu software ape yang boleh detect sebab senior saya yang bagitahu dulu masa sy belajar photography nih. xpe, nanti da jumpa sy bgthu k..

kamera tu jgn snap sembarangan je ye..untuk experiment xpe..

fick said...

oic..
ape maksud jgn snap sembarangan?

bubblesphoto said...

haaaa..

im a new leaner..bakat pon xde.ari2 ade org offer rm 50 tuk jd 2nd photog die.OMG, tlg laa..giler i rase mcm hina dina je, nk kasi rm50..tau la i beginner,tp xkn nk kasi rm50..bt beli shirt sehelai pon blom tentu lepas,kalau shoot a day earn rm50, x ber baloi kot,kesian kan!!

nurul nadia said...

fick, snap sembarangan tu macam ko snap tanpa membuka len cap ke...hape2 yang tak mendatangkan improvement dlm skil fotografi ko...or tetibe adek kecil ko amek kamera ko, pastuh main snap je ntah hape2..shutter release button (butang snap) kena jage woo..kang jam susah plak nak hantar service..

nurul nadia said...

bubblesphoto, rm50 mungkin terlalu kecil nilainya tapi bile ade org dah percayekan ko as a backup photographer, and plus ko kate ko beginner in photography, aku rase ko shud grab the chance,,..bukan sebab duit tu tapi sebab passion ko nak belajar dlm fotografi.

mane lagi nak kutip pengalaman yang tak ternilai tu kan..plus ko bleh improve skill photography ko..

kalo ko memang dah buat bisnes amek wedding shoot ni, xpelah..rm50 tu sangat kesian.

aku pon lebey kurang beginner jugak r..br bberape tahun buat bisnes ni tapi bile orang hebat (photographer berpengalaman) nak pegi shoot model ke hape, aku ikut free2 je sebab aku nak improve skill aku..

dulu2 pon before aku start benda2 ni aku selalu gak jadi back up fotografer sebab nak belajar camne nak deal, shooting, PR dgn orang...upah memang xde la..kalau tak, aku takkan berani buat bisnes ni macam skang. banyak benda boleh belajar dengan cara macam tu..

tapi as i stated before, kalau u betol2 memang dah buat photography ni as a JOB and yakin dah buat yang terbaik, rm50 tu memang sangat kasihan. tak payah buang masa padahal ko memang boleh handle bab-bab mencai job ni kan..

p/s : aku dah usha gambar2 dlm belog ko..mantap2 seh..camni memang tak payah ko amek job dengan payment rm50..ntah2 cover duit minyak je..