Friday, August 20, 2010

sedara takpe ea?

jumpa fotografer veteran buat aku eksaited nak bertanya itu ini bla.bla. bla. kitorang terserempak kat kedai gambar. nak cuci gambar wedding. sama-sama tak kenal. tapi bila tukang amek gambar jumpa fotografer, terus jadi macam kenal. heh.


dari perbincangan pasal teknik fotografi terkini sampai la bab-bab payment. aku tanya dia macam mana dia deal dengan customer yang merangkap saudara sendiri.


rata-rata dia cakap semua tak bayar. atas tiket saudara, deposit tak hamek, then bila da dapat album terus hilang tak berbunyi.


so far aku tak pernah lagi shoot majlis saudara sendiri. takut jugak kalo duit modal pon tak bagi. editing dah la lenguh sampai sakit belakang ngadap komputer dengan pening nak susun gambar dalam album lagi.


tapi aku tak la sejahat nak letak harga tinggi kalau saudara sendiri mintak shoot majlis hape-hape ke. tapi tak FREE. hehe. sebab mata yang shoot through viewfinder ni, jangkahayat boleh turun beb. bayangkan kalo 1000 kali snap dengan flash menyilaukan mata. tak ke mengganggu kesihatan mata.


jadi wahai sedara mara yang ada sedara fotografer, reasonable la sket ye ^_^. equipment tu bukan ada insuran pon.


bila dah abes sesi talk-talk gossip gossip, fotografer veteran tu nama dia abg shah, usha gambar-gambar yang aku shoot.


dia cakap angle gambar aku angle orang muda. dia komen gambar aku angle panjat-panjat, corner baring, random shoot. then hamek la tips ape yang patot dari dia. aku ni merangkak dalam kegelapan lagi in photography world.

(sanggul lintang. adat kat negeri melaka)


sekian. sebenarnya aku tak pandai nak menulis penutup bagi karangan rawak macam ni. bai. (tiba-tiba =_=)

10 comments:

nn said...

agak-agak tahun 2012 nak hire for convo boleh? hehe

nurul nadea said...

bleh..tp bayar la..heehee =)

FaizalSulaiman said...

betul tu,sedara mara kut ya pun byr la.sokong la bisnes kawan tu

naz said...

well saudara memang fikir kaotim memanjang jer

ZuLkiFLi BiN Sa'DoN said...

hahah... tu maknanya birokrasi berlaku di mana-mana nad...

Anis izyan Abd Rahman said...

canbtik~!
huhu
sedare2 mmg slalu mcm tuh
kwn2 pon stu hal jugak
adeyh

keryoki said...

wah
photographer muda..
title tuh cambest jek..
lame2 nanti jadi photographer tua la yerk?
hehe

nadirah_nor said...

gila kau..
menuntut berguru smpai kt kedai cucu gmbaq..
x payah pegi gua jaohjaoh betapa
-________-

nurul nadea said...

keryoki, macam tu lah gamaknya..haha

nurul nadea said...

nadirah, dah kebetolan terjumpa..ape lagi..sembang kencang lah..heh~