Friday, July 16, 2010

aku bakar kucing bukan untuk dijadikan santapan

aku bersimpati atas apa yang berlaku pada duan issac mantoya alejandro. supaya beliau tenang "disana". ini adalah penceritaan kejadian terhadap apa yang berlaku pada binatang comel yang pernah menjadi kesayangan nabi kita dan juga kesayangan anda semua.

maafkan aku...

flash back to the past.

1997 - aku main-main dengan adek aku kat belakang rumah di semak yang agak samun. aku pandang seekor emak kucing. dia adalah emak kucing sebab dia besar, ade tetek dan tak lupa juga ada anak. 2 ekor kitorang kira. emak kucing itu masa tu sedang menggonggong / mendukung anak-anaknya untuk proses pemindahan. lepas tu aku tak ambil port mana kucing tu nak bawa anak dia.

aku dengan adek aku terjumpa mancis. hehe. datang la idea nak bermain api. di semak yang agak samun itu ade kotak kayu yang aku rase berpenghunikan hantu. tanpa membuang masa, aku bakar semak-semak disekitar kotak kayu tu. saje nak test skill scratch mancis kayu kat kotak mancis. teruja dengan api yang sedang marak, tetiba datang emak kucing tadi dok mengiau-ngiau kat aku sambil mengelilingi api yang sedang membakar semak samun. pandangan emak kucing tu macam " tolong, tolong..tolong jangan bakar la bodoh!". tapi aku bukan faham bahasa kucing seperti yana a.k.a petisuara dan hentak berlipat. aku tidak sehebat mereka. lalu aku ignorekan emak kucing tu. (come on la..mase tu aku darjah 4)

tiba-tiba..sambil mulut melopong, terdengar jeritan batin 2 ekor anak-anak kucing dalam kotak kayu yang sedang dimakan api. api tengah membaham kotak kayu tu, macamana aku nak rescue diorang ni. nak panggil bomba, mase tu nombor talipon bomba aku tak hafal.

 (lebih kurang macam ni la rupa fizikalnya)

"ngiau..ngiau..ngiau..ngiauuuuu......." sayunya...emak kucing tu dah tak senang duduk aku tengok. mungkin menangis dalam bahasa kucing yang memang sumpah aku tak paham. mungkin dia kata " anak aku! anak aku kena bakar. apesal kau ni bodo sangat bakar anak aku weh?"

tapi, mana aku tahu emak kucing tu letakkan anak-anak dia kat situ. aku tak perasan tadi.

aku kuis-kuis dengan batang kayu atau apa sahaja objek yang boleh menghalau api tadi. tiba-tiba senyap. suara anak kucing tu dah tenggelam timbul sebelum senyap dan hilang. aku dah gabra..mampos la aku kat akhirat nanti. tapi aku tak nangis pon.

lepas berjaya memadamkan api dengan menggunakan ape aku tak ingat lah. niat aku nak carik balik mayat anak-anak kucing tadi. aku ingatkan ade la tulang temulang rangka mayat macam dalam citer CSI tu tapi hampeh. semua dah jadi abu. nak la jugak tanam tulang-tulang ke bulu ke untuk buat kubur pastu boleh doakan supaya diorang maafkan aku. tapi...

air mata aku jatuh. " aku tak sengaja.." terbayang-bayang kat kepala aku macamana anak-anak kucing tu meronta-ronta kepanasan. memanggil-manggil emaknya. ya Allah..aku rasa bersalah giler sampai sekarang. aku dengan rasminya dah BAKAR anak-anak kucing tu hidup-hidup. lepas main api yang aku takkan main lagi, aku terus masuk rumah menyorok dalam selimut. TAKUT punya pasal.

aku langsung tak berniat nak bakar kucing tu apatah lagi untuk dijadikan bakso. atau kucing panggang atau sate sebagainya.

lepas kejadian tu, aku selalu takut-takut bila nak tido, nak pegi toilet. takut kalau anak kucing tu jadi roh, pastu kejar aku. pastu aku pikir lagi, ape aku nak jawab kat akhirat nanti?



MAAFKAN AKU..sebab tak sengaja membunuh korang.


p/s : kagum dengan petisuara & hentakberlipat sebab sudi bawa binatang kecil itu berjumpa dengan doktor haiwan. kalau hangpa tak paham, sila baca sini dan sana.

10 comments:

Chybee said...

OMG! what have u done nad??? tak sangka muka nmpk innocent tapi pernah bakar kucing???

hehehe...kdg! jgn mrh. tapi mmg mcm sgt sdh la. kene bakar hidup2

♡ Amira Nadia said...
This comment has been removed by the author.
♡ Amira Nadia said...

hye! u can follow me now, fixed the problem. try click dkt follow link dekat belah atas and kiri page ;) or dkt follower gadget tu. :) i followed u 'swell

hentakbelipat said...

ooooooooohhhhhhhhhhhhhhh...haa kan dah panjang ohhhh tu. xcident la nih.bukan nye dengan niat mendalam ke hape pi bakar kucing buat satey kan.hehehe.darjah 4 consider belum akhil baligh la nih.hehehe.xpe..lepas tu lepas ok. kalau kau pnah tgk satu manusia ni selamatkan kucing yg diptg kaki depan..itu lagi sadis..try search kt google and 4 ur inform..dekat Batam,indon...bebola daging dalam bakso diorg is kucing..heheh

fadhlinaafifah said...

ish, agak sedih baca entry ni. sampai tggl abu..

nn said...

erk. sedih sedih. kalau jadi u pun akan fobia jugak tak pasal-pasal after such incident...

Khai The Kerozer said...

jahatnyer kau....ni last ak bce entry ko...ilang soang follower lps ni..wakaka :P

crystalzerosix said...

nasib baik bakar masa kanak2 lagi hehe,...

nurul nadea said...

chybee..tak sengaja la..muka innocent ni tak bisa menutupi kejahatan kekejaman masa childhood..


hazwan, aku ade dengar gak tu. nanti aku gugel.


fadhlina, aku pon sedih.


nn, fobia gak sebab baru2 ni aku terlanggar kucing..tergelek dengan tayar kereta. sape suruh die duk bawah tayar tu..b4 nak drive, kene check dulu ni.


ala khai, jangan tinggalkan daku..aku bace taw entry2 ko cuma tak komen sebab aku bukak blog org pakai henpon. tak bley komen.berat.sume kat list tepi ni aku bace.


crystal, naseb BAIK..

Anonymous said...

sye pon cmtu jgak...x sngaje bunuh ank kucen...ank kucen adopt suke berak merate last2 sye kurung dlm bakul..dok ngiau2 la. kurung kejap2 pastu kasi kuar pastu kurung balik spye die tau tmpat berak die dlm sangkar...2 ari lepas perasan bdan die kejang2....die mati dpn sye...smpi skrang rase bersalah...bile teringat rse nk nanges je...abes la sye kt akhirat nnt harap2 die maafkan sye tpi klu die x maaf sye redha la die nk buat ape nnt...