Sunday, July 25, 2010

aku sedih sebab kualifikasi aku kurang membantu

sijil daripada sekolah rendah sampai la ke universiti. sampai tak muat fail nak kompilkan bersama semuanya. dah berat.

tengok balik result and achievement, gred A berderet, dean list almost every semester, program koku beratur bersijil-sijil, tapi semuanya hanya diatas sekeping kertas keras yang wangi. (some of it).

aku sedih bila ade orang sergah masa aku LI (latihan industri) dulu. katanya:



"itu pon nak tanya aku? aku yang takde ijazah ni pon tahu. aku bukan pernah masuk mana-mana kolej atau universiti. aku ni lepasan SPM je"





aku sedih sebab kualifikasi-kualifikasi aku yang aku sebutkan di perenggan kedua kurang membantu aku dalam menyelesaikan pertanyaan demi pertanyaan semasa di latihan industri dulu.


memang tak salah bertanya tapi ape yang aku belajar kat uni dulu takde pon dapat aku aplikasikan dalam kehidupan aku. bukannya takde langsung. cuma kurang la nak applykan kat dunia luar ni.



engineer tempat aku LI dulu kata, bila dah tempuh alam pekerjaan sebenar, semua teori-teori yang belajar kat uni dulu tak guna dah. belajar di tempat kerja saja. kualifikasi tu semua untuk dapatkan kerja dan naik pangkat je.


tag program menimbun-nimbun~ abaikan gambar the bf



so, walaupon kita punya kualifikasi menimbun-nimbun, kita tetap kalah pada ilmu alam. ilmu alam yang hanya kau boleh dapat dari pengalaman sahaja. ilmu alam yang kurang pada aku dan kalah di tangan seorang lepasan SPM.


(berenti jap. nak makan mekdi mekciken)


ok sambung. sedap giler mekdi. haha. sebenarnya aku malu pada diorang. aku sedih bila ilmu-ilmu yang aku belajar tak dapat nak membantu.

aku sedih bila paip kat rumah aku pecah, aku tak dapat nak fix kan. padahal aku belajar civil engineering. aku rase sedih + bodoh + bangang.

aku sedih jugak bila plug suis rosak, aku tak dapat fixkan padahal aku dah belajar semua tu masa sem 1 kat uni. aku kalah pada seorang jiran yang tolong dimana kualifikasinya hanya ditahap SRP. (sekarang PMR)

aku sedih...


Ilmu dipelajari untuk diamalkan kan..



stop reading, but keep learning..by LIDAH.

pee/ass: kualifikasi itu qualification

10 comments:

Nour Eyza said...

betullah tu..
masa LI pn mcm tu..
sampai kena perli..
"takkan buat surat pun tak reti? orang tak masuk universiti pun boleh buat"
kata org opis..
OMG.. sedih masa tu..

nurul nadea said...

hmm..kat mana-mana pon berlaku..thanx for sharing EYZA..

Khai The Kerozer said...

pembelajaran paling berharga adalah melalui pengalaman..
life must be go on...do watever u want as long as u happy..
go nad go!! :D

emezul said...

ape lagi nad.. ckup dit smbong master la.. aq sentiaSE ade.. ahahha

emezul said...

ape lagi nad.. ckup dit smbong master la.. aq sentiaSE ade.. ahahha

nurul nadea said...

eme, aku kene keje lorr...nak beli rumah sebijik tuk mak bpk aku..

Lili Sakina said...

wow..terkena gak..aku pon slalu belajar ntok A

nurul nadea said...

lili sakina, memang pon..huhu..sama.

hachereennor'ain said...

sama pengalaman !sebab tu i sekarang cakap pada kawan2 i ,jangan berlagak sangat kalau dapat deans list every sem .pergi dulu masuk kerja .try kerja tanpa supervision ,mampus tak mampu buat .i pun ambil civil engineering .diorang tak pandang sgt qualifications kita .dia tgk skill .no wonder budak dari IKBN tu lagi tinggi gaji .haih .

nurul nadea said...

hachereennor'ain, betol2. dean list tu bukan menjamin hape pon..zaman sekolah dgn uni len. sekolah belajar utk masuk uni. da masuk uni, nak dpt keje plak. dan keje tu bukannya pandang sangat dean list tu..diorang berlagak? eww..haha