Wednesday, July 7, 2010

iye, aku tak hebat pon!

anda pernah mengajar sesuatu kepada seseorang? how was it? mari kita lihat babak-babak yang berlaku bila aku nak mencurahkan ilmu yang sedikit ni kepada mereka-mereka yang ingin belajar:

babak 1.

semalam, ada la sorang encek hensem lagi menawan datang nak belajau pasal kekmera DSLR ni. aku pon takde la pandai bebenau nak ajar-ajar orang tapi apa yang aku tahu, aku share la sket dengan dia. tapi, dia takde lagi DSLR. pinjam member dia punya.

aku : basic ko kena tahu function-function button kat kekmera nih. yang ni untuk cabut lense.
encik hensem : aku tahu la.(bila aku suh tukar lense, dia bukak lense kat kekmera tu then dia pasang lense lain. tetibe tak kunci lense tuh, terus jatuh gedebuk. tu la, tadi kata reti sangat nak tukar. aku nak tunjuk demo pon ko kate tak payah. nasib bek bukan lense aku)
aku : ok, kalo cam tu, kita pergi teros ke manual mode. camane nak guna. bla..bla..aperture..bla..bla..speed.
encik hensem : member aku cakap aperture tu kalau nombor besar, bukaan besar.
aku : tak, salah fakta tu.
encik hensem : iye, dia yang terangkan kat aku. dia lagi panadai taw.
aku : ok, meh aku tunjukkan bukti. (nota2 dari kelas fotog)
encik hensem : member aku tu kalo amek gambar lawa giler. lagi lawa dari gambar ko. angle2 dia lagi menarik.
aku : iyela, aku tak hebat macam kawan ko tu.
encik hensem : gambar kat fb die pon semua aku suka. tak macam dalam fb ko.
aku : iye, aku tak hebat pon.



babak 2.

kali mamat jugak. tapi aku namakan sebagai mamat cute. dia datang kat aku sebab nak belajar gitar. aku pandai sikiiiit je main gitar ni. tapi oleh kerana dia zero, tak tahu pape lagi. aku ajar le sket-sket yang aku tahu.

mamat cute : nad, ajar aku nad.
aku : ok. ini chord G...bla..bla..lepastu aku main satu lagu buat contoh dia pegang gitar camane.
mamat cute : member aku kan, dia tak payah tengok kertas pon bila nak main lagu.

time ni aku main gitar sambil melihat kertas. aku tak hafal melodi mahupon chord. aku macam da dapat agak apa yang dia nak cakap seterusnya.


aku : aku bukan pro beb. mane aku hafal chord tuk lagu nih.
mamat cute : member aku tu dengar je lagu kat radio, terus boleh main gitar. dengar melodi je trus dapat buat chord sendiri.
aku : iyelah, aku tak hebat macam kawan ko tu.
mamat cute : ko main tak sedap la. bunyi dia macam pelik. member aku tu main sedap giler.
aku : iyelah, aku tak hebat pon.

kesimpulan dari babak-babak di atas.

asgfkjhkjiyrftder apesal kau tak mintak kawan kau tu je yang ajarkan! baiklah, aku MALAS nak ajar korang lagi. kecik hati dah. kau datang lagi rumah aku, aku akan.....

terus tido buat-buat mati T_T.





pengajaran : kalau nak minta sesuatu / ilmu dari seseorang, tahu la adab sikit okey. jangan nak biadap je.

17 comments:

maisarahzakariah said...

uihh..memang bengangg kalo kena cmtu..adeyh...nak belajar wat la cara nk belajar kan...sabor je la....

zairie said...

bengang nie.. huhu

my recent post:
Germany... aku support kau

Mimie.Candy Cane said...

yang penting ko lagi terer dari dia,,kan? naper tak belajar ngan kawan dia je?

emo tibe2 :P

nurul nadia said...

iye..sobs..sobs..mereka kawan baek saya..T_T

NERO NADEA said...

ZAIRIE, xpe..aku bengang sedirian je..huhu..


MIMIE, yes! saye lagi terer dari diorang..hahaha..gelak jahat ^_^

bubblesphoto said...

ler,

yg die kecoh pasal kwn die tu ape hal,
g la belajar ngn kwn die tuh..
poyoosss eyh encik2 tuh!

Lili Sakina said...

baik sangat la cikgu nad ni...down to earth...xpe2, len kalo hempuk je dia ngn dslr n gitar tuh

nurul nadea said...

bubble, memang diorang tu poyosss..ahakz..



sakina, sayang weh nak hempuk pakai dslr n gitar..takpe2, pasu bunga mak ade..heeehe

sugar said...

been there siotttt....!

rasa macam nak kurang ajar balek dengan orang mcam tu, nak belajar, tapi ego perasan bagus [tumit kangg!] tapi macam no point pulak nak kurang ajar dengan dorang. kita bukan dorang. so dont behave like them. kan. diam lagi bagus.

ishh tak suka orang macam tu.

-sekian emo dari saya-

nurul nadea said...

TASIA, setuju weh..kita jangan jadi macam itu ok. ego je lebeh..

harapan semuga diorang bace entry ini dan sedar..itupon kalo sedar la..

fiq said...

nyampah tul ngn org cmtu. sajer nk sakitkn ati org.

nn said...

betullahh!!! kalau kawan dia hebat sangat kenapa tak suruh diorang je ajar? amende ah orang macam ni. kalau dapat kat aku memang aku mengamok.

Khai The Kerozer said...

rilex sudaa...kalo ak g umah ko...ko nk ajar ak x?? hehehe :P

Chybee said...

i baca rase cm nk sepak2 je muka sekor2. dah la laki. ego tinggi. mintak tlg buat la cara mintak tlg.

ejai-eda said...

hahahaha... memasing aku tgk cam emo je.. nad aper kater ko lempang je muka dieorg, pas tu suruh ieorg balik.. tp standard la lelaki.. kalo pompuan yg ajar, sure la die rasa ego tu ader siket calar.. cakap tanak kalah.. heheheh

nurul nadea said...

fiq, xpe2..kita perempuan jgn jadi macam itu..huhu


nn, aku da mengamuk pon tapi diorang x taw..



khai, kalau aku x busy, mehle dtg umah. tapi kalo ko buat pe'el mcm diorg nih, sumpah aku hempuk pakai pasu bunga tahu..heh..heh..



chybee, len kali i sepak k..hoho..mcm berani sangat aku ni nak menyepak org. sepak bola pon tak kena.huhu.



ejai, memang standard ea? haha..ntah2..ngeeehee..

si afro besar said...

kaka. ajar saya pakai dslr bole.?;p hee