Monday, July 5, 2010

DIY reflector suka-suka

lepas dah tidokan baby alisya, sebelom tolong mak sediakan barang niaga, lepas da abes kerja-kerja wajib editing, mari kita lepak. ok, tak boleh lepak terkangkang tengok tv sahaja. BOSAN. jadi, mari kita cari kerja. haha.

kerja suka-suka sepah-sepah. DIY reflector. apa itu reflector? reflector itu pemantul. dalam fotografi, reflector itu pemantul cahaya. betol kan wahai fotografer di luar sane? kalau salah, mak mintak hampun nyah~ owh, apa itu DIY? DIY itu ' do it yourself'..lol..khai, jgn marah ya ^__^

first kena sediakan bahan ye tuan-tuan dan puan-puan dan encik-cik...
 bahan-bahan: aluminium foil, selotep, gunting dan card board keras. kalau takde cardboard keras, ko tibai je adek ko punye board LK. huhu..*diam-diam*

lepas tu balut ar..hehe..kacang je.

da siap! diharap anak murid semua dapat memahami ape yang cuba cikgu sampaikan. paham tak?

ok, sesudah siap, mari kita uji keberkesanannya. sila sediakan tembikai untuk menggantikan kepala. kemudian pakaikan tembikai itu dengan helmet. silap, mari jalankan ujikaji berikut:

paham? gambar diatas tidak menggunakan reflector. gambar di bawah guna reflector. mari tengok lagi perbezaannya..


dah nampak beza? mission accomlished..kalo tak nampak maknanya.....ha..

pantulan cahaya disitu dapat bagi fill sket pada sisi gelap di bahagian wajah model. jadi, selain pakai flash yang guna bateri tu, bleh guna alternatif ini. tapi kalau nak guna dua-dua pon boleh. satu blast, satu lagi reflector macam ini:

dah paham kan. so, reflector ni kau nak shoot pakai kekmera henpon pon boleh.

teeehee, macam bese jom meraban merapu dengan photoshooting.
 


lupe nak introduce. this is tasha. adek nombor 4. sengkolah lagik..

ocay, kami adek beradek semuanya gila gambar.


kostum : baju-baju dinner aku yang hanya pakai sekali je. tamat sudah entry hari ini.




p/s : badan rasa semacam nak demam. nak cari panadol. mood happy ^_^ (giler nak demam pon happy T_T)

pee/ass : baru perasan tadi lupe nak shoot muka sendiri. hampeh btol.

8 comments:

nn said...

best betul dapat adek yang melayan/sama minat ni. huhu.

nurul nadia said...

nn, nak join? huhu..

Khai The Kerozer said...

bahan aku nmpak..hehehe...
tlg wt kat ak satu yer cikgu..ehehehe

nadirah_nor said...

dah mcm chef wan
ahahaha~

emezul said...

haha.. bes tasya.. jadi model xbegaji.. hahaha

nurul nadia said...

khai, nak aku buatkan yer..boleh tp kena bank in rm200 dulu..hahaha..aku hempuk kang..buat sendri ;-p



nadirah, macam menarik part chef wan tu..tp aku x pandai masak lorr...lol ^_^




eme, ade adek guna je..haha

Chybee said...

tolong buatkan utk chybee...hehehe...malas nk buat sendiri :p

nurul nadia said...

uih, bape ye ongkos nak pos ke over sea..haha