Friday, July 16, 2010

kamera ala-ala DSLR?

kling..ng..ng..

bunyik sms masok.

aku baca dan huh? WHUT DA....

          " hai. saya arina kawan kepada sipolan. saya suka la 
           gambar-gambar yang awak ambil. awak guna kamera 
           ala-ala SLR kan?"

aku jawab: " ha'a. saya guna kamera DSLR. bukan ala-ala SLR. hehe" dan bukan juga kamera lomo atau polaraid atau TLR (twin lense reflex).

lepas tu arina tu call aku. " hai nadea. ni arina ni. saya suka gambar-gambar yang awak ambil. ni nak tanya. macamana awak ambil gambar ye?"

sumpah aku terkesima dan tak tahu nak jawab ape. tak sempat pikir, aku pon cakap " oh, saya tekan je butang snap tu."

mungkin dia fikir jawapan aku macam gampang tapi soalannya lagi la tak bernas. macamana aku nak jawab ye kalau ade orang len tanya soalan yang sama? takkan aku nak cakap " oh, saya warm up dulu lari keliling padang 5 kali lepas tu bila dah busuk, terus capai kamera dan tekan butang snap sambil corner baring"


aku tanye " awak dah ade DSLR?" " takde. tu lah. ingat nak beli tapi duit takde"

"macamana awak edit gambar?" " saya guna adobe photoshop. tak pandai sangat pon. sikit-sikit je"


" macamana nak buat gambar jadi cantik ye?" erk~ aku nak je tanye balik macamana nak explain via handphone? cantik ke gambar aku? (monolog dalaman)

" saya ada belajar jugak photoshop tapi cuma belajar potong2 gambar je " aku " OWH.."

aku sambung lagi " awak ade ambil kelas foto or editng ke?" dia " takde. ingat nak belajar dari awak"

" nak belajar dari saya kena jumpa. susah nak explain macam ni."


kesimpulannya disini, hangpa kalau nak tanya, tanya la soalan macam ini contohnya. kompon aku ade jawapan:

- macamana nak ambil gambar melompat?
- macamana nak ambil gambar sunset?
- macamana nak ambil gambar depan fokus belakang blurr?

ok kawan-kawan sekalian. bertanya pon ade tekniknya. haha..

TETAPI, disini aku nak tekankan. tak semestinya ambil gambar guna DSLR, gambar kau akan otomatik terus jadik cantik. guna compact biasa pon cantik juga kalau kena dengan tekniknya. ataupon kekmera henpon. ambil gambar ni ade teknik-teknik dan ilmu-ilmu dalaman kamera yang perlu diaplikasikan.

kalau tak belajar teknik-teknik mengambil gambar, kau pakai kamera DSLR dengan kamera compact pon takde beza. jadi, tak gunalah kalau dah melabur beribu-ribu kat DSLR kalau hasilnya sama je dengan kau ambil gambar guna compact biasa. kan..

sekian ^_^
---------------------------------------------------------------------------------

rinduuu~ team mate Gila Gambar

alolo..
 ok, i'm dying miss u oll..nanti kitak jumpa di JB...;-)



pee/ass : arina, jangan marah ya. kita jumpa, nanti aku ajar hang.

15 comments:

nn said...

betul jugak ek. nak dapat jawapan mestilah tanya soalan yang betul hehe

nurul nadea said...

hmm..tapi jangan malu bertanya plak..^_^

Khai The Kerozer said...

UISH...CM TU PUN ADE....

kalo aku tnye ko...
ak nk tnye..

cm ne nak wat panning w/o blur n w/o lensbaby??

hehe...
saya budak baru belajar :)

Chybee said...

Haha...dia byk sgt soklan xtau nk tnye cmne kot. Tnye general la terus sng. Lol... Betul2. If ada dslr xsemestinye gmbr trus cntik tp gmbr ko mmg terbaik. Hihi...nnt aku kawen ke tunang ks pakej diskaun ea. Haha

nurul nadea said...

khai, buat panning tanpa blurr ya..

1. set manual fokus. setkan aperture n speed yang bersesuaian.
2. fokus siap-siap kat spot yang kenderaan/ benda bergerak tu akan lalu.
3. then, snap! sambil gerakkan kemera dan badan ko sejajar dengan pergerakan kenderaan / bnda bergerak tu.

paham tak? hehehe

nurul nadea said...

chybee, nnt ko kawen ko guna profesional la..haha..segan arr nak ambil photog hebat cam ko. hahaha.. tapi kalau sesaje boleh je aku shoot majlis ko..^_^

p/s : betol la. dia blurr tu tak tau nak tanya macamne..sian kat dia..huhu

Khai The Kerozer said...

uishhh...susahnyer....jom wt kt jln kt mlake..hehe

zairie said...

uish... pandai posing ye korang.. haha

my recent post:
MANCHESTER DITAJA 80MILION!

crystalzerosix said...

nasib baik dia tahu apa yg nak ditanya...ada org yg xtau apa yg dia nak tanya....hehehe....

mizzura said...

hehe...tapi gambar nadia amik suma mmg cantik2... especially yang menang jump2 contest tu..superb arr... (tak mampu nak perabih duit beli DSLR) hehe...one day :-)

allyza abdullah said...

my bro tringin sgt n jeles tgk org amik gmbr pkai dslr then bought one....haha tp btol la, xde knowledge and basic xjadi cantik kan an even dslr.? huhu u r lucky dear

nurul nadea said...

mizzura,
allyza,

THANX..takpe, one day dslr ni macam pisang goreng je murahnye and senang guna program je..

emezul said...

haha..de muke eme lagi.. hoho..
rindunye kat nad gak.. hohoho

nurul nadea said...

awal bulan ogos aku dtg jb..tunggu~

LaLaLovy said...

tp memang lawa the way u snap pic.. angle superb!